'Bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed'

Valkenburg werd hard getroffen door het hoogwater. © Jean-Pierre Geusens
Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg afgelopen zomer.
Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yesilgöz niet alle schade vergoed worden.

Ruimhartig

De burgemeesters van Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Gulpen-Wittem zijn volgens EenVandaag niet te spreken over de schadeafhandeling. Niet alle schade bleek door verzekeraars gedekt te worden. De overheid heeft dan wel regelingen om bij te springen, maar die komen volgens de burgemeesters te traag op gang en keren bovendien vaak niet uit. Ze verwijzen naar uitspraken van Yesilgöz' voorganger Ferd Grapperhaus dat de overheid ruimhartig zou zijn in de tegemoetkoming.

Onvrede

"Ik begrijp dat er bij particulieren onvrede is over de vergoeding van de schade", aldus Yesilgöz. Ze verwijst naar de verschillende regelingen die al zijn opgetuigd. Op basis van de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen (Wts) kunnen mensen schade vergoed krijgen die ze niet hadden kunnen verzekeren. Voor een deel van de schade die wel verzekerd had kunnen worden, is een coulanceregeling in het leven geroepen.

De zomer

De minister erkent dat met de regelingen niet alle kosten gedekt worden. "Het is een tegemoetkoming. Ook komen niet alle kostenposten voor vergoeding in aanmerking." Ze zegt 'voor de zomer' weer een brief aan de Kamer te sturen over de schadeafhandeling. Rond die tijd hopen ook het ministerie van Economische Zaken en de provincie Limburg met een gezamenlijke maatwerkregeling voor getroffen ondernemers te komen.

Fouten

De schadevergoedingen volgens de Wts worden afgehandeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die erkende dinsdag dat daarbij fouten zijn gemaakt. "Ongelukkigerwijs zijn gelijke gevallen niet altijd gelijk behandeld bij de afhandeling van aanvragen", aldus de dienst in een verklaring. De RVO heeft toegezegd dat recht te zetten.

Schades

Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat verzekeraars tot februari zo'n 90 procent van de particuliere schades en circa 70 procent van de zakelijke schades volledig hebben afgehandeld. Door de gevolgen van het coronavirus, schaarste in de bouwbranche en de complexiteit van de schades duurt het proces langer, zegt een woordvoerster.
"Inmiddels is de meerderheid van de particuliere en zakelijke gebouwen en inboedel verzekerd voor lokale overstroming, waarbij het niet uitmaakt waar de neerslag precies is gevallen", meldt het Verbond van Verzekeraars ook.