CDA Roermond over uitsluiting coalitie: 'Gemiste kans'

Het stadhuis van Roermond. © L1
Het CDA is bij de coalitieonderhandelingen in Roermond ingeruild voor de PvdA. Demissionair CDA-wethouder Angely Waajen noemt het een 'gemiste kans voor de stad Roermond'.
Woensdag werd duidelijk dat het CDA niet langer meedoet aan de coalitiebesprekingen in Roermond. 'Verschil in inzicht' is volgens formateur Dirk Franssen reden dat de partij uit de onderhandelingen is gezet.

LVR

"Als CDA hebben we ruimte gevraagd om vernieuwing te creëren in de bestuurscultuur. Voor vertrouwen is meer nodig dan alleen een gezamenlijk programma. We constateren nu dat de samenstelling van het college leidend is voor de samenwerking tussen partijen", aldus Waajen, die daarmee doelt op het mogelijke wethouderschap van LVR-voorman Jos van Rey.

Grote winnaar

De LVR boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart een grote winst en groeide van negen naar elf zetels. Bij coalitieonderhandelingen in het verleden werd de partij van Van Rey niet betrokken. Roermond stuurde na de verkiezingen van maart aan op een coalitie met LVR, GroenLinks, CDA en VVD. Die was goed voor een meerderheid van 21 zetels in de 31-koppige raad.

Onderhandelingstafel

"Voor een goede samenwerking blijft vertrouwen, respect en fatsoen voor ons het vertrekpunt. De door het CDA gevraagde ruimte hiervoor wilden de overige partijen niet bieden", aldus Waajen.

PvdA

Als vervanger van het CDA schuift nu de PvdA aan rond de onderhandelingstafel. Die partij heeft twee zetels in de Roermondse raad, één minder dan het CDA. Daarmee heeft ook de nieuwe coalitie een meerderheid.