Geldzorgen bij gemeenten om verplichte overstap Gazprom

Afbeelding ter illustratie © iStock
De gemeente Roermond maakt zich zorgen over extra kosten nu gemeenten af moeten van het Russische Gazprom.
Dat blijkt uit een rondgang van ANP langs verschillende gemeenten in het land die verplicht moeten kiezen voor een andere gasleverancier dan staatsbedrijf Gazprom. Dat moet van het ministerie van Klimaat en Energie vanwege de oorlog in Oekraïne.

Collectief

De gemeenten krijgen hierbij geen hulp van het ministerie. Roermond kiest collectief met andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg voor gasleverancier Vattenfall volgend jaar. Ook op andere plekken in het land trekken gemeenten vaak gezamenlijk op in het sluiten van een nieuw contract.

Hoge gasprijs

Daarnaast gaat een nieuw contract gepaard met hogere kosten. "Waar de minister geen antwoord op geeft, is hoe wij het prijsverschil tussen 18 cent en 3 euro gaan betalen", vertelt een woordvoerder van de Friese gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Duurder museum en zwembad

De meesten gemeenten vertellen dat inwoners niets zullen merken van de hogere gasprijzen. Maar in Roermond zijn daar wel zorgen over. Om extra kosten te voorkomen hoopt de gemeente dat Gazprom, Roermond het contract laat uitzitten tot het einde van het jaar. Want als er hogere kosten komen, zullen mogelijk de entreeprijzen van bijvoorbeeld het zwembad en gemeentelijk museum omhoog gaan.

Leveringszekerheid

Maar ook de snelheid waarop de nieuwe leverancier volgens het ministerie moet worden gevonden, deadline 10 oktober, baart zorgen. De gemeente Den Haag zegt in een brief aan de gemeenteraad dat het risico blijft bestaan dat andere gasleveranciers zich niet inschrijven voor de aanbesteding. Daardoor is er geen leveringszekerheid van gas vanaf oktober 2022, aldus het bestuur.