Ruiterstandbeeld Graaf van Horne eindelijk naar Weert

Afbeelding ter illustratie © Kevin Geurtjens
Het ruiterstandbeeld van Philips van Horne komt eindelijk naar Weert. Zaterdag begint het aan zijn laatste reis van het Belgische Bocholt naar Weert. Daar komt het te staan in het vernieuwde stadspark.
Het beeld is gemaakt in 2018 door kunstenaar Jos Dirix uit Neer, ter nagedachtenis aan Philips van Horne. Dat jaar was het exact 450 jaar geleden dat de beroemdste inwoner van Weert werd onthoofd in Brussel. Het beeld is van brons, is 2,60 meter hoog en weegt meer dan 1000 kilo.

Tournee

Voordat het zijn definitieve plek krijgt in Weert, is het gevaarte eerst op tournee geweest langs een aantal plekken die betekenis hadden voor Philips de Montmorency, in Limburg dus beter bekend als Graaf van Horne. Zo werd het beeld onthuld in Brussel, waar De Montmorency onthoofd werd, en staat het momenteel in het Belgische Bocholt.

Definitieve plek

Zaterdag vertrekt het daar voor zijn laatste reis naar Weert. Met veel ceremonieel vertoon en onder begeleiding van onder meer schutterijen, gildes en stadsbeiaardier van Weert Frank Steijns wordt het overgebracht naar het vernieuwde stadspark. Daar krijgt het zijn definitieve plek op de voorhof van voormalig kasteel de Nijenborgh. Zondag 5 juni is officiële onthulling.

Van Horne

De graaf van Horne leidde samen met Willem van Oranje de opstand tegen de Spanjaarden in de 16e eeuw, die zou uitmonden in de 80-jarige oorlog. Hij verleende Weert onder meer het privilege tot het houden van drie jaarlijkse paardenmarkten, een traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft.
Het beeld van Philips op zijn paard wordt het eerste ruiterstandbeeld in Limburg. Overigens komt er in Weert nog een kunstwerk ter nagedachtenis aan Philips van Horne. Kunstenaar Job Smeets uit Weert is bezig met een werk voor de Werthaboulevard, waar Philips ook een rol in krijgt.
Bekijk hier de Limburg Doc 'The Bronze Story' over het ruitersbeeld.