Honderden mensen bewijzen laatste eer Xavier Durlinger

Honderden mensen liepen woensdagavond mee in een stille tocht voor de omgekomen 19-jarige Xavier Durlinger uit Sittard.
Vrienden van Xavier organiseerden een route van het Stationsplein richting de Markt en stopten bij de Sint-Rosakapel bovenop de Kollenberg. Daar werd afgelopen donderdag in een bosperceel het lichaam van Xavier gevonden.

Applaus en bloemen

Volgens een correspondent ter plaatse liepen er zeker 300 mensen mee om een laatste eer aan hun vriend te betuigen. Er werd een minuut stilte gehouden, waarna iedereen begon te klappen. Bij het bosperceel legden klasgenoten, vrienden, maar ook buurtgenoten bloemen neer.

Doerakje in goede zin van woord

Ook twee taxichauffers die Xavier vroeger naar school brachten, waren bij de stille tocht. "Je hebt hem toch elke dag in schoolvervoer meegemaakt", vertelt Tamara Leufkens. "De persoonlijke verhalen die hij vertelde, wat hij uitgevreten had op school en met vrienden. Je krijgt een aparte band met die kinderen." Ook taxichauffeur Biance Scharnigg kent hem uit de tijd van schoolvervoer. "Hij was een doerakje in de goede zin van het woord. Altijd in voor grapjes. Maar hij had ook momenten dat hij mot had met zijn broer die ook op die school zat. Het was altijd een heel nette, keurige, correcte jongen. Ik kan niets verkeerds over hem zeggen."

Niet mogen gebeuren

Leufkens vindt het allemaal nog onwerkelijk. "Er gaan zoveel vragen door je heen. Waar ging hij heen, wat hield hem op dat moment bezig. Zoiets allemaal." Ook Scharnigg kan het nog niet bevatten. "Je ziet hem nog zo de school uitlopen. Dit had niet mogen gebeuren. Klaar."

Wat is er gebeurd?

Er zijn nog veel vragen rond de dood van de Sittardenaar. Hij verdween twee weken geleden en werd later dood gevonden in een bosperceel bij de Kollenberg. Dinsdagavond besteedde het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Daar werden beelden getoond waarop te zien is dat zoon van de eigenaar van schoenenzaak Durlinger op zijn fiets uit het centrum van Sittard vertrekt. Volgens de politie had hij een afspraak met iemand, maar met wie precies is nog onbekend. De politie heeft na de uitzending 15 tips ontvangen.

Hopen op oplossing

"We hopen dat het opgelost wordt. Iedereen die kan helpen of informatie heeft, kan het bij de politie melden. Hopelijk leidt het tot rechtvaardigheid", zegt vriend en organisator van de stillte tocht Samir.