Feyenoord-fan hangt al 25 jaar vlag uit in Maastricht

Op de Statensingel in Maastricht wappert al ruim 25 jaar een grote vlag van Feyenoord aan de gevel van een woonhuis. Op de dag van de finale tussen AS Roma en Feyenoord wilde L1 weten van wie die vlag eigenlijk is.
"Goedemiddag, ik ben René en kom uit Rotterdam." In een groen Feyenoord-shirt staat René Koster in de voordeur. Rotterdamser krijg je ze bijna niet. Stevig geblokt, kaal hoofd en flinke kettingen om de hals. Toch verruilde René Rotterdam al bijna dertig jaar geleden voor Maastricht. "Voor de liefde, voor Elly. En ik voel me hier heelijk, hoef hier echt nooit meer weg."

Onvoorwaardelijke liefde

Maar er is één ding dat hij heeft meegenomen uit Rotterdam: zijn onvoorwaardelijke liefde voor Feyenoord. In de woonkamer zijn kussens, foto's, en beeldjes van de club uit Rotterdam-Zuid te zien. "Ik kan dat niet uitleggen", zegt René. "Als ik erover praat word ik emotioneel. Dat zit gewoon in je."

Passie voor de club

Elly vindt het prachtig. De Maastrichtse spreekt Maastrichts, maar ook Nederlands met een licht Rotterdams accentje. "Het is mooi als iemand ergens een passie voor heeft. En dat heeft hij echt, Feyenoord zit in hem."
Ook de in Maastricht geboren tweeling Kevin en Linda is besmet met het virus. "Die zitten in Tirana", vertelt Elly. "Ze zijn 23 jaar oud. Ik vind het toch een beetje spanend. Je hebt er altijd een paar gekken tussen lopen. Maar onze kinderen zijn slim, als ze onraad ruiken, zijn ze weg. Tot nu toe hebben ze een mooi feest gehad."

'Vind ik wel even gek'

De wedstrijd bekijken Elly en René met z'n tweetjes. "Normaal zitten mijn kinderen er nog bij, maar nu dus niet", aldus René. "Dat vind ik wel even gek. Maar verder wil ik er niemand bij hebben. Twee keer 45 minuten zit ik in trans. Elly wilde nog wat mensen uitnodigen, maar dat doen we dus niet."
Op de vraag wie nou op nummer één komt, Elly of Feyenoord, hoeft Rene niet lang over na te denken. "Jaaaa Elly, hoor." En wat het gaat worden woensdagavond: "3-1 voor Feyenoord", zegt René vastbesloten.

Winst voor Feyenoord

Niet alleen in het zuiden van de provincie wonen rasechte Feyenoord-liefhebbers, maar ook in het noorden. Bakker Bas Gommans uit Sevenum bakte woensdagochtend vanaf 4:30 uur al 500 Feyenoord-gebakjes. Daarna vertrok de fanatieke Feyenoord-fan met drie vrienden naar De Kuip om de finale daar op het scherm te kijken. De vier vrienden zijn al jaren fan van Feyenoord en gaan ervanuit dat Feyenoord de finale van de Conference League gaat winnen van AS Roma.