Oude fietsen geven meer kleur en groen in Sittard-Geleen

Sanne Janssen geeft kinderen van basisschool Loedoes in Sittard tips bij het verven van de fietsen. © L1 (Gerard Pansier)
Fietsen die niet meer gerepareerd kunnen worden, krijgen in Sittard-Geleen een tweede leven binnen het Fleurige Fietsenproject.
Ze worden door kinderen omgetoverd tot een kunstwerk en worden voorzien van bloembakken. De opgeknapte fietsen moeten zo meer kleur brengen in de stad.

Eigen ontwerp

Leerlingen uit groep 6 van basisschool Loedoes in Sittard toverden woensdag de eerste afgedankte fietsen om tot kunstwerken. Dat deden ze aan de hand van een eigen ontwerp, want iniatiefneemster Sanne Janssen van Huts Spot wil de kinderen niet zomaar wat laten kliederen, maar hen erover laten nadenken. Met die boodschap ging ze eerder al langs op de school. "Wij willen het samen mooier maken. Daar hebben we jullie hulp voor nodig. Dus ik spreek ze ook aan op hun verantwoordelijkheid", zegt Janssen.

Adoptie

Nadat de fietsen klaar zijn, worden ze geadopteerd door mensen en instanties uit de stad. De eerste fietsen gaan naar zorgcentrum Hoogstaete en Kollenberg. Samen met de bewoners gaan de leerlingen binnenkort op beide locaties de fietsen voorzien van planten. Deze zullen daarna door de ouderen verzorgd worden. Volgens Janssen wordt daarmee de stad niet alleen groener en kleurrijker, maar wordt er ook betrokkenheid en samenwerking gecreëerd.

Vorig jaar

Het enthousiasme voor het project werd vorig jaar al gewekt toen er ook fietsen in het centrum werden geplaatst. In het najaar zijn die weer weggehaald toen de bloemen uitgebloeid waren. Ook bleken de houten bloembakken niet weersbestendig.
De afgedankte fietsen worden verstevigd en deze keer voorzien van een metalen bloembak door leerlingen van het DaCapo College.