CDA uit coalitieonderhandelingen Roermond gezet

Het stadhuis aan de Markt in Roermond © Istock
Het CDA doet niet langer mee aan de coalitiebesprekingen in Roermond. 'Verschil in inzicht' is volgens formateur Dirk Franssen reden dat de partij uit de onderhandelingen is gezet.
Roermond stuurde na de verkiezingen van maart aan op een coalitie met LVR, GroenLinks, CDA en VVD. Die was goed voor een meerderheid van 21 zetels in de 31-koppige raad.

Biechtstoel

De onvrede in de coalitieonderhandelingen ontstond afgelopen twee weken, meldt formateur Franssen in een voortgangsbericht. "Ondanks de prettige onderlinge sfeer zijn er op sommige aspecten twijfels gerezen over het slagen van de samenwerking", schrijft de formateur van LVR-huize. In een zogenaamde 'biechtstoelprocedure' sprak hij daarna met de vier partijen, in de hoop de plooien weer glad te strijken.

Onvoldoende vertrouwen

Dat is echter niet gelukt. "Op basis van de inbreng heb ik geconcludeerd dat er voor het welslagen van de formatie, onvoldoende vertrouwen is om in deze samenstelling verder te werken aan een coalitie. Vandaag heb ik daarom het CDA laten weten dat het formatieproces vervolgd zal worden zonder het CDA", schrijft hij in het bericht, gedateerd op woensdag 25 mei.
Franssen meldt verder dat het verschil van inzicht en vertrouwen zich op 'enkele aspecten' van de onderhandelingen concentreerde, maar meldt niet welke.

Vervanger

Als vervanger van het CDA schuift nu de PvdA aan rond de onderhandelingstafel. Die partij heeft twee zetels in de Roermondse raad, één minder dan het CDA. Daarmee heeft ook de nieuwe coalitie een meerderheid. Het voortouw in de onderhandelingen wordt genomen door de LVR, die met 11 zetels veruit de grootste partij is. Ook bij eerdere verkiezingen kwam deze partij rond Jos van Rey als grootste uit de bus. Toen werd de LVR echter buiten de coalitie gehouden.
Uitgangspunt bij de nieuwe onderhandelingen blijft een coalitie met vier partijen en een college van vijf wethouders.