Zeeland houdt Kerkraadse Geyria van kampioenschap voorlezen

Afbeelding ter illustratie
De 11-jarige Geyria Barut uit Kerkrade is geen Nederlands kampioen voorlezen geworden. De titel ging naar Zeeland.
Heel speciaal was de afvaardiging van Geyria wel. De vader en moeder van de Limburgs kampioene komen uit Marokko en Turkije en leerden pas laat Nederlands. Eerder deze maand leverde haar voorleeskunst Geyria de Limburgse titel op. Samen met 11 andere provinciale winnaars streed ze in Tivoli in Utrecht om de nationale titel.

Marokko en Turkije

De ouders van de 11-jarige Geyria leerden pas op latere leeftijd de Nederlandse taal. Moeder Zakia pikte de eerste Nederlandse woorden op in Marokko en pakte de taal serieus aan toen ze in Nederland was. Vader Mustafa komt van oorsprong uit het Koerdische deel van Turkije. "We zijn super trots op haar", aldus Zakia Barut. "Het spreken van meerdere talen is een groot voordeel", zo weet Mustafa.

Basisschool De Veldhof

De prestatie van Geyria is ook een mooie erkenning voor basisschool De Veldhof in het Kerkraadse Eygelshoven. De school was net als veel andere Limburgse scholen lange tijd dicht door coronabesmettingen. Ondanks die beperkingen ging het voorlezen van Geyria goed vooruit.
Geyria en familie © Maurice de Heus

Kinderboekenmuseum

De nationale titel ging naar Guus Janse uit Zeeland. Naast de beker in Utrecht krijgt Guus ook de status van kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Daarbij mag hij meepraten over nieuwe initiatieven van het museum voor kinderen in de basisschoolleeftijd.