Venlo heeft conservatorium, maar krijg je ook een diploma?

Beethoven Conservatorium Tegelen © Beethoven Conservatorium Tegelen
Venlo is een muziekinstelling rijker, het Beethoven Conservatorium. De particuliere school biedt een bachelor- en een masteropleiding aan. Kosten: 9000 euro per jaar. Maar mag de school die opleidingen wel aanbieden? "Dit is mogelijk werven onder valse voorwendselen."
Het Beethoven Conservatorium werd gisteren officieel geopend. Volgens de website is de opleiding in afwachting van erkenning door de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Op basis van de oordelen van de NVAO worden opleidingen in het hoger onderwijs erkend en krijgen studenten een waardig diploma.

Niet erkend

Maar bij de NVAO was de opleiding vanochtend nog niet bekend, zo zegt een woordvoerder desgevraagd: "De titel conservatorium is niet beschermd, die mag je gewoon gebruiken. Maar ik kan nergens terugvinden dat deze instelling zich bij ons heeft gemeld. Dat wil zeggen dat de opleiding niet geaccrediteerd is, niet erkend. Dus als je op dit moment begint aan een studie daar, krijg je een diploma dat niet erkend is. "

Misverstand

Volgens het Beethoven Conservatorium berust de situatie op een misverstand. Woordvoerder Raf de Keninck: "Voordat je als privé-school een erkend diploma mag aanbieden, moeten er eerst studenten zijn afgestudeerd. De NVAO bekijkt dan of aan alle voorwaarden is voldaan om de opleiding te erkennen. We hopen dat binnen vier jaar geregeld te hebben."

Privé-opleiding

Tot het zover is, gaat het dus niet om een (officieel erkende) bachelor- of masteropleiding, maar om "privé-onderwijs op het niveau van een bachelor- en masterstudie", zegt woordvoerder De Keninck: "Als er op de website iets anders staat, moeten we dat gaan aanpassen."

Valse voorwendselen

De woordvoerder van het NVAO spreekt van 'mogelijk werven onder valse voorwendselen'. "Ze moeten dit echt snel in orde maken. Een nieuwe opleiding moet echt eerst geaccrediteerd worden op basis van allerlei rapportages en resultaten, dat kun je niet zomaar op je website zetten. Dit is echt niet netjes."
UPDATE 16:39: Naar aanleiding van de berichtgeving op 1Limburg heeft het Conservatorium Beethoven zijn website inmiddels aangepast.