Mega-murals in zeven Limburgse steden

De waterkering ziet er nu nog sober uit. © Limburg Murals
Muurschilderingen van honderden meters lang die Limburgse tradities uitbeelden. De stichting Limburg Straalt wil de komende tijd in zeven Limburgse plaatsen dit soort mega-murals aanbrengen.
Dit soort grote muurschilderingen moeten een plek krijgen in Venlo, Heerlen, Maastricht, Valkenburg, Sittard-Geleen, Roermond en Weert. De Provincie Limburg subsidieert het project.

Lage Loswal

Op de waterkering aan de Lage Loswal in Venlo verschijnt in juli de eerste muurschildering. Het is het eerste werk van het project en wordt 90 meter lang. Het ontwerp, waarin de Maas centraal staat, is gemaakt door lokale kunstenaar Joren Joshua. "De waterkering is op dit moment een lange, onaantrekkelijke grijze strook beton, die detoneert in het heringerichte gebied", legt de stichting Limburg Straalt uit. Zij hebben het project opgestart en werken in de gemeente Venlo samen met Vincent Huibers Graffiti Agency en Venlo Partners.
Voor het project maakten drie kunstenaars een ontwerp, waarna onder andere leerlingen van een middelbare school, een klankbordgroep en de gemeente een keuze hebben gemaakt. Het winnende ontwerp van Joshua is 'dynamisch opgezet', zegt de stichting. Daardoor lijkt het alsof het water in beweging is. Hoe de schildering er precies uit gaat zien, blijft nog even geheim.