Twee nieuwe vrouwelijke wethouders in Beesel

Het gemeentehuis van Beesel in Reuver © Google Streetview
De gemeente Beesel krijgt twee nieuwe vrouwelijke wethouders. Het gaat om Anouk Huijs van het CDA en Linda Nijssen van Verantwoorde Lokale Politiek (VLP).
De derde wethouder in Beesel is Marcel Roelofs van Beeselse Lijst. Hij was in de vorige bestuursperiode ook al wethouder en is daarmee de enige bestuurder die aanblijft.

Wethouders

Anouk Huijs was bij de verkiezingen in maart lijsttrekker van het CDA. Zij is sinds 2014 actief in de politiek van Beesel, eerst als commissielid later als raadslid. Huijs neemt de plaats in van vertrekkend wethouder Bram Jacobs. Linda Nijssen stond tiende op de kandidatenlijst van VLP. Zij was al zogeheten fractievertegenwoordiger. Dat wil zeggen dat ze in een commissievergadering technische vragen mocht stellen.
Nijssen volgt Luc Drost. Die had aangegeven niet terug te willen keren. Drost was vanaf oktober 2021 de tijdelijke vervanger van VLP-wethouder Debbie Heesakkers. Die vertrok naar woningcorporatie Woonwenz in Venlo.

Akkoord

Het coalitieakkoord van CDA, VLP en Beeselse Lijst heeft als titel gekregen ‘Bouwen aan onze gemeenschap, voor vandaag en morgen’. Daarin heeft de bouw van passende woningen een belangrijke plaats gekregen. Met name in de kern Beesel wil de coalitie het aantal starterswoningen uitbreiden. Om de doorstroom te bevorderen, moeten er voor ouderen levensloopbestendigde woningen komen. Daarom is het doel met name in de kernen Reuver en Offenbeek kwalitatieve, duurdere woningen te realiseren.
Verder gaat de haalbaarheid bekeken worden van de grootschalige opwek van duurzame energie. "Draagvlak en gewenste snelheid in onze gemeenschap bepalen vervolgens de invulling", zo staat in het akkoord. Ook wordt bij regulier onderhoud ingezet op de verduurzaming van accomodaties. Op toeristisch gebied is het doel uitbreiding van zowel kort- als langdurig verblijf. Dat wil zeggen dagjesmensen en meer overnachtingen. Daartoe moet attractiepark Drakenrijk worden uitgebreid en moet er een hotel bijkomen.

Basisschool

De nieuwe basisschool in Beesel wordt de grootste investering in de komende bestuursperiode genoemd. De locatie van de nieuwbouw van Het Spick was tot nu toe een splijtzwam in de politiek. CDA, VLP en Beeselse Lijst hebben nu opgeschreven snel voor duidelijkheid te zorgen over de locatie zodat de plannen verder kunnen worden uitgewerkt en gerealiseerd. Verder wordt zalencentrum De Schakel opgewaardeerd tot gemeenschapshuis.
De drie partijen noemen als rode draad in hun plannen dat zaken vooral samen met de gemeenschap worden gedaan. Volgende week maandag wordt de gemeenteraad van Beesel bijgepraat over de totstandkoming en de inhoud van het coalitieakkoord. Een dag later volgt de installatie van de nieuwe wethouders. De coalitie kan rekenen op 12 van de 15 zetels in de gemeenteraad.