Van straattheater naar het Limburgse zusje van Oerol

Afbeelding ter illustratie
Dit jaar viert het Limburg Festival haar 40ste editie met een speciaal programma. In de afgelopen 39 jaar heeft het festival zichzelf meermaals opnieuw moeten uitvinden.
We blikken terug, samen met artistiek directeur Jan Klompen.

Limburg Festival

Het Limburg Festival werd opgericht in 1983 door Geleendenaar Jan van den Berg. Dat jaar speelden er slechts vier theatergezelschappen op de hoofdlocatie in Geleen. Het straattheater was jaarlijks vrijblijvend en gratis bij te wonen. Inmiddels staan er meer dan 40 acts en gezelschappen geprogrammeerd. "We zijn van straattheater naar theater op locatie gegaan, we zijn van alles gratis naar deels betaald gegaan en van tien dagen naar vijf dagen festival gegaan", vertelt Klompen. Zonder provinciale subsidie besloot Limburg Festival te gaan samenwerken met sponsoren en gemeenten.

Geen subisdie

Twaalf jaar geleden besloot Provincie Limburg dat het festival niet voldeed aan de kwaliteitseisen die er aan culturele evenementen gesteld werden. Het Limburg Festival verloor daardoor haar subsidie. "Maar eigenlijk is dat het beste wat er had kunnen gebeuren", vertelt de artistiek directeur. Het evenement moest zichzelf opnieuw gaan uitvinden en zocht naar een andere vorm. Dat werd nog eens versterkt door het vertrek van oprichter Jan van den Berg, de drijvende kracht achter het festival' volgens Klompen.
Uiteindelijk vond de organisatie zijn thuisbasis in Midden-Limburg en besloot zich alleen nog op die regio te richten. "In Zuid-Limburg is er al vrij veel, zoals Cultura Nova. Maar hier in Midden-Limburg was het wat dat betreft erg schraal, tot wij er kwamen." Op het festival komen ook veel bezoekers uit Gelderland en Brabant af.

Theater in de natuur

"Het verschil tussen theater op locatie en locatietheater is dat je bij die laatste zelf een theater moet bouwen voor de act die komt. Dat kunnen we niet betalen. Zeker niet als die op verschillende locaties speelt. Bij theater op locatie boeken we een voorstelling en zoeken daarbij een locatie die al passend is, waarbij niet nog een hele productie moet worden opgezet." Bij Limburg festival gaat het veelal om theater in de natuur. Straattheater maakt overigens nog steeds deel uit van het programma van het festival, maar dat is gratis te bezoeken.
Volgens de artistiek directeur was Oerol Festival op Terschelling, een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa, jaren grote inspiratie was voor het evenement.

Professionalisering

Het festival draait dan ook voornamelijk op vrijwilligers, waardoor de personeelskosten minimaal zijn. "Ik ben de enige full-time betaalde kracht", zegt Klompen. "Dit festival valt of staat met een sterke vrijwilligerskern. Mensen die enthousiast zijn, die er hart voor hebben. Die doen het bij wijze voor het t-shirt dat ze krijgen." En dat wordt, zeker de laatste jaren, volgens de directeur steeds minder vanzelfsprekend. De organisatie kijkt daarnaast inmiddels ook naar het aantrekken van meer professionele en betaalde krachten. Klompen ziet de organisatie alsnog als kwetsbaar en wankel. Ze blijven van een handjevol enthousiaste medewerkers afhankelijk.

Jubileum

Het festival zet dit jaar een jubileumeditie neer met onder andere theater, muziek, puppetry, poezie en ook wandel-en fietstochten waarbij verschillende voorstellingen kunnen worden bezocht. "En speciaal voor dit jaar hebben we een soort cross-over opening in de kerk van Leveroy waarbij alle disciplines samenkomen." Ook komt er een boek met anekdotes en een hoop archiefmateriaal over het festival, samengesteld door recensent Jos Prop. Hij volgde het festival vanaf het begin af aan.
Limburg Festival vindt dit jaar plaats van 24 tot en met 28 augustus.