Pech voor kasteelvrijwilligers: duur gereedschap gestolen

De gereedschapskisten zijn leeg achtergebleven na de diefstal. © L1 (Guus Benders)
Een bittere pil voor de vrijwilligers die Kasteel Borgharen restaureren: door een inbraak zijn ze veel werkmateriaal kwijtgeraakt. De totale schade is ongeveer 5.000 euro.
Het gaat om onder meer boormachines, sloophamers, elektrische heggenscharen en kettingzagen. Het gereedschap stond opgeslagen in de gereedschapskamer.

Raadsel

Volgens voorzitter Peter Geuijen van stichting Behoud Kasteel Borgharen is het een raadsel hoe de dieven precies zijn binnengekomen. De inbraak vond mogelijk plaats dankzij een aantal deuren dat tijdelijk verwijderd was ter restauratie. Een smalgebouwde dief zou er door de tralies kunnen glippen. Ook het precieze tijdstip is niet duidelijk, alhoewel het vermoedelijk in de nacht van woensdag op donderdag was.
5.000 euro schade lijkt misschien klein bier op een restauratie van miljoenen euro's. Toch is het een klap voor de 40 vrijwilligers. Iedere euro moet namelijk worden omgedraaid om de restauratie mogelijk te maken. "Nu moeten we eerst weer een heleboel geld uitgeven aan het vervangen van materialen. Dat is gewoon zonde", zegt Geuijen.

Jaren van restaureren

Acht jaar wordt er al gewerkt aan het kasteel waarvan het oudste deel uit de twaalfde eeuw stamt. Veel onderdelen behoefden een opknapbeurt. Onder andere kademuren van de gracht, de stallen en de vele kamers vol schilderpracht moeten onder handen worden genomen. Voor iedere onderdeel wordt een plan gemaakt en zolang er financiering en technische kennis aanwezig is, kan er worden gewerkt.
Naar verwachting duurt de restauratie nog zeker tot 2032. Om herhaling te voorkomen zijn de beveiligingsmaatregelen inmiddels aangescherpt.