'Gedupeerden hoogwater niet gelijkwaardig gecompenseerd'

Evacuatie in Valkenburg tijdens het hoogwater in juli. © Veiligheidsregio Zuid-Limburg
Vergelijkbare schadegevallen als gevolg van het hoogwater in juli 2021 zijn niet altijd hetzelfde gecompenseerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat dit alsnog rechttrekken, laat het dinsdag weten.
Sommige Limburgers kregen bijvoorbeeld wel beschadigd tuinmeubilair vergoed, terwijl dat voor anderen niet het geval was.

Tegemoetkoming

Het gaat om de tegemoetkoming voor particulieren van de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen (WTS). De RVO is belast met de uitvoering daarvan. De tegemoetkoming is bedoeld voor redelijkerwijs niet verzekerbare schade. Veel Limburgers ontvingen echter ook een compensatie voor schade die wel te verzekeren viel, zo is gebleken. Dat komt doordat niet duidelijk was wat precies onder het begrip 'inboedel' viel.
Bij de herstelactie zal een ruimere definitie worden gehanteerd. Tuinen en bestrating en schade aan caravan, tuinhuis of boot vallen daar in ieder geval niet onder, meldt de RVO.
Opruimen na de watersnood in Valkenburg/ © L1 (Niena Bocken)

'Onwenselijk'

De RVO noemt de ontstane situatie 'onwenselijk' en zegt slechts in deze specifieke situatie de gedupeerden tegemoet te komen. Er kunnen dus geen claims gemaakt worden voor schadegevallen die niet verbonden zijn aan het hoogwater van vorig jaar.
De vergoeding geldt voor zowel mensen die zich al eerder gemeld hebben als nieuwe aanmeldingen. Particulieren die nog geen schade hebben geclaimd bij het RVO kunnen zich tot 1 juli 2022 melden. Er is inmiddels meer dan 19 miljoen uitgekeerd aan gedupeerden.