Syriër in Kerkrade opgepakt voor oorlogsmisdaden

Een beeld uit de oorlog in Syrië © iStock
De politie heeft dinsdag in Kerkrade een 34-jarige man aangehouden op verdenking van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid in Syrië in 2013.
De verdachte verbleef sinds 2020 in Nederland en had hier asiel aangevraagd. Hij was woonachtig in Kerkrade, waar hij om 5:00 uur van zijn bed werd gelicht. De landelijke recherche kreeg eind 2020 tips dat de man lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie die aan de kant van het regime van president Assad vocht in de Syrische burgeroorlog.

Misdrijven tegen de menselijkheid

De Syriër, die eerder in een Palestijns vluchtelingenkamp verbleef, wordt beschuldigd van misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Ook wordt hij verdacht van deelname aan een organisatie die internationale misdrijven pleegt. Uit onderzoek kwam naar voren dat de verdachte in januari 2013 betrokken was bij de gewelddadige arrestatie van een burger. Die werd later in gevangenschap gemarteld.

Eerste keer

Niet eerder werd in Nederland iemand die aan de zijde van het Syrische regime zou hebben gestaan, aangehouden wegens dergelijke verdenkingen. De Syriër wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Haag. Hij wordt in Den Haag berecht, omdat deze rechtbank alle zaken van vermeende oorlogsmisdadigers doet.