'Strip Tanja Groen wijst nieuw publiek op de zaak'

Een plakkaat van Tanja Groen voorafgaand aan een bijeenkomst in Maastricht © L1
Stichting De Gouden Tip wil de vermissingszaak van Tanja Groen opnieuw onder de aandacht brengen. Met een strip die dinsdag in De Limburger is verschenen, hoopt zij op de aandacht van een nieuw publiek voor de toen 18-jarige studente die in 1993 verdween in Maastricht.
"Jongeren vind je door de manier en ouderen vind je doordat je het in de krant publiceert", weet Seb van der Kaaden van uitgeverij Personalia.

Strip

De strip, getekend door Meinte Strikwerda en Anco Dijkman, beschrijft de vermissing van Tanja Groen. Deel van de strip is ook een emotionele oproep van de ouders van Tanja. "We leven al bijna 30 jaar in onzekerheid", zo vertellen zij. Het meisje uit Schagen verdween in de nacht van 31 augustus 1993. Groen fietste naar huis na een feestje van studentenvereniging Circumflex maar bereikte haar studentenkamer in Gronsveld niet. Ook haar fiets is nooit gevonden.
De strip is deel van de laatste oproep van Stichting De Gouden Tip, opgericht door misdaadjournalist Peter R. de Vries. De stichting loofde 1 miljoen euro uit voor de tip die leidt naar antwoorden in de zaak. De deadline voor het doorgeven van informatie is 23 juni 2022. Als er dan geen gouden tip tussen zit, gaat het geld naar andere onopgeloste zaken.

Peter R. de Vries

Uitgever Van der Kaaden kwam met het idee om coldcases onder de aandacht te brengen via een strip. Hij stelde het voor aan De Vries, zo'n twee maanden voor zijn dood in juli 2021. "We hadden een afspraak om het concreet te maken. Welke vorm, welk tekenaar? Dat soort dingen zouden we bespreken. Peter zou een lijstje van coldcases maken. Tanja Groen stond bovenaan dat lijstje." Een week voor de afspraak werd de misdaadjournalist vermoord. Kelly de Vries nam daarna de zaak van Tanja Groen van haar vader over.
Volgens de uitgever is het mogelijk dat de dader, of iemand die er meer van weet, in België of Duitsland zit en dus niet bereikt wordt. "Daarom hebben we de strip ook laten vertalen in het Frans en Duits. Komende week komt de strip in een Duitse krant en de Franse versie zetten we op de website."

Niet eerste strip

Het is niet de eerste keer dat een strip wordt inzet voor een coldcase. "Kelly werd getriggerd door de strip van de verkrachtingszaak in Schiedam", legt Van der Kaaden uit. "Ze zag dat het wel integer kon en niet clownesk werd. Ook Royce, haar broer, zag het zitten."
Anders dan bij de Schiedamse zaak is bij de vermissing van Tanja Groen minder informatie beschikbaar. "Bij Schiedam was er een idee van de dader. Er waren tekeningen en een hologram. Nu hadden we niets. We weten niet eens of er een dader is. We gaan uit van wel maar weten het niet zeker", legt de uitgever uit. Tekenaar Meinte Strikwerda: "We hebben de meeste gezichten weggelaten. Je wil zo weinig mogelijk speculeren. Anders ga je het voor mensen invullen en duw je ze al een kant op. Zo krijg je valse herinneringen."

Uitdaging

Toch ziet Strikwerda genoeg uitdaging in de tekeningen. "Dat er weinig bekend is, helpt je ook. Het geeft je houvast. En als tekenaar kan je je in zo’n strip ook uitleven. Bijvoorbeeld in de suggestie van een straatje in Maastricht. Die huizen, een deur die openstaat en waar licht naar buiten komt, schimmen van auto's." Dat het 28 jaar geleden is, brengt ook wat lastigheid voor de tekenaars mee. "Er wordt bijvoorbeeld gebeld. Hoe zag een telefoon er toen uit? Het moet wel kloppen."
Er was steeds overleg tussen de tekenaars en de stichting, waarna geregeld aanpassingen gemaakt moesten worden. "Zo hadden we eerst Tanja getekend die richting de Maas en over de brug ging. Dat hebben we eruit moeten halen. We hebben het vervangen door een scene met de ouders die staan te wachten op het station in Schagen."

Blinde vlek

Met de strip waagt De Gouden Tip zich aan een innovatieve insteek voor het oplossen van zaken. Maar een coldcase-strip moet je ook niet te vaak inzetten, vindt Van der Kaaden. "Dan loop je het risico dat er een blinde vlek ontstaat. Dus moet je het zeker niet elke maand doen, maar wel ieder kwartaal. Daar zijn we nu met de stichting over aan het praten."