Journalistenvakbond haalt uit naar CDA in Limburg

NVJ boos op CDA vanwege meldpunt tegen journalist Joep Dohmen © L1
Journalistenvakbond NVJ geeft het CDA in Limburg een tik op de vingers over het meldpunt tegen de Limburgse journalist Joep Dohmen. "Hoe lang laat het CDA in Limburg het toe dat hun politici zo om zich heenslaan richting een journalist?"
Namens de NVJ reageert algemeen secretaris Thomas Bruning op de website die door oud-gedeputeerde Ger Driessen (CDA) is opgericht. Daarop kunnen mensen 'fouten en onjuistheden' van de NRC-journalist melden.

Met de dienstauto naar het bordeel

Directe aanleiding voor het meldpunt is een bewering in het onlangs verschenen boek De Vriendenreünie van de hand van Dohmen en zijn collega Paul van der Steen. Daarin wordt gesteld dat een gedeputeerde met de dienstauto naar een bordeel is gereden. De journalisten noemen geen naam, maar volgens Driessen wordt hij bedoeld. Kortgeleden haalde voormalig minister Raymond Knops uit Hegelsom tijdens een rechtszaak ook al hard uit naar Dohmen.

Insinuaties

Voor de NVJ is de maat nu vol. "Het is zorgelijk dat prominente CDA'ers een campagne voeren rechtstreeks gericht op een gerespecteerde journalist", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. "De politici zijn bemiddeld genoeg om te kiezen voor een weg naar de Raad voor Journalistiek of de rechter. Als een rechter zegt: 'Dit klopt niet in het artikel', prima. Dit zijn insinuaties, alsof Joep Dohmen hen er doelbewust in wil luizen."
De journalistenvakbond NVJ gaat niet zelf contact opnemen met het CDA in Limburg. "Ongetwijfeld zal hen dit statement bereiken. In eerste instantie is het aan de partij om goed na te denken of dit de manier is waarop je te werk wil gaan. Het is natuurlijk niet aan mij - ik ben geen CDA-lid - maar een manier om afstand te doen is bijvoorbeeld een royement van Driessen. Uiteindelijk doet hij zich namelijk voor als oud-politicus."

CDA voelt zich niet aangesproken

Harold Schroeder, voorzitter van het CDA Limburg, voelt zich niet aangesproken door de NVJ. "Het meldpunt is géén initiatief van het CDA", zegt hij. "Eigenlijk wordt het CDA er onterecht bijgehaald. Ik zou het misschien zelf niet zo doen. Maar Driessen kiest voor deze manier, omdat hij zich in zijn integriteit voelt aangetast. Ik ga er vanuit dat Driessen uiteindelijk naar de rechter stapt. Als burger, net zoals Raymond Knops als burger een rechtszaak startte. Ook die zaak heeft niets met het CDA te maken."