F-16's vliegen over Margraten op Memorial Day

Stockfoto. © iStock
Tijdens Memorial Day zondag 29 mei zullen enkele F-16 gevechtsvliegtuigen in de 'missing man' formatie boven Margraten vliegen.
Dit is om een eregroet te brengen aan alle Amerikaanse militairen die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt de Koninklijke Luchtmacht dinsdagochtend bekend.

Missing man

In Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats van Nederland met ruim 8.000 graven. Door met F-16's boven de begraafplaats te vliegen en een eregroet te brengen, worden zij jaarlijks herdacht op de Amerikaanse feest- en gedenkdag. De 'missing man' formatie staat daarbij centraal: hierbij verlaat een van de vier gevechtsvliegtuigen de groep als symbool voor de gevallenen.

16:01 uur

Een woordvoerder van vliegbasis Volkel, waar de F-16's opstijgen, laat weten dat de vliegtuigen om 16:01 uur boven Margraten vliegen. "Ze stijgen overigens met vijf vliegtuigen op. Eén vliegt extra mee en blijft in het gebied hangen. Stel dat er ergens in de lucht een andere F-16 niet langer mee kan blijven doen, dan zijn er in ieder geval genoeg in de lucht om de fly-by netjes te kunnen uitvoeren."