Twee nieuwe wethouders in Gulpen-Wittem

Het gemeentehuis van Gulpen-Wittem. © Facebook Gulpen-Wittem
Twee van de drie wethouders in het nieuwe college van B&W van Gulpen-Wittem zijn nieuw. Het gaat om Frans Derksen van Balans en Roger Cratsborn van het CDA.
Oud-gediende Piet Franssen blijft wethouder namens Fractie Franssen.

Derksen

Derksen was bij de verkiezingen lijsttrekker van Balans. Hij was in de vorige periode fractievoorzitter. Derksen neemt namens voor Balans de plaats in van wethouder Jos Last. Die keert dus niet terug.

Cratsborn

Cratsborn was voor de verkiezingen van maart al door het CDA naar voren geschoven als wethouderskandidaat. Hij stond 4e op de kandidatenlijst van zijn partij. Jos Hendriks is nu nog wethouder voor het CDA. Cratsborn krijgt de portefeuille economie, toerisme en verkeer. Derksen krijgt de portefeuille sociaal, vrije tijd en duurzaamheid. Piet Franssen gaat over ruimte, wonen, natuur en milieu.

Coalitieakkoord

Fractie Franssen, CDA en Balans hebben ook een coalitieakkoord bereikt onder leiding van formateur en voormalig fractievoorzitter Robbert Dautzenberg van Fractie Franssen. Het heeft als titel gekregen ‘Samen bouwen we verder’. Het akkoord wordt op 1 juni gepresenteerd aan de achterban van de drie partijen. Een dag later wordt het openbaar gemaakt.

Prioriteiten

Duidelijk is in ieder geval dat prioriteit wordt gegeven aan wonen, duurzaamheid en landbouw. Ook is er specifieke aandacht voor een trendbreuk in het sociale domein en de leefbaarheid in de dorpskernen.
De coalitie stelt verder te willen bouwen aan een sociaal, inclusief en slagvaardig Gulpen-Wittem. Het coalitieakkoord wordt op 15 juni in een extra vergadering van de gemeenteraad besproken. Dan worden ook de wethouders geïnstalleerd. De coalitie kan rekenen op 10 van de 15 zetels in de gemeenteraad.
Fractie Franssen, CDA en Balans vormden voor de verkiezingen een kleine twee jaar ook al de coalitie. Die kwam er na de val van het vorige college van de progressieve lijst PRO en Balans.