Gedeputeerde niet verrast over afblazen sneltram

Afbeelding ter illustratie © Illustratie: De Lijn
Gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) is teleurgesteld over het besluit van de Vlaamse regering om de stekker te trekken uit de sneltram tussen Maastricht en Hasselt.
Maar echt verrast is hij er niet door gezien de discussie in Vlaanderen van het afgelopen jaar.

België verkiest trambus boven sneltram

Maandag zaten Vlaams minister Lydia Peeters, vervoersmaatschappij De Lijn, de provincie en de gemeente Maastricht om de tafel in Hasselt. Tijdens dat gesprek werd meteen duidelijk dat Vlaanderen kiest voor een elektrische trambus in plaats van een sneltram. "We moeten het besluit van Vlaanderen respecteren ondanks dat we 18 jaar samen hebben gewerkt aan een sneltram", aldus gedeputeerde Van Gaans.

Financiele compensatie

"Maar we willen wel een compensatie van Vlaamse zijde. Want van Nederlandse kant is 20 miljoen geïnvesteerd door Rijk, provincie en gemeente Maastricht", zo zegt de gedeputeerde. Hij verklaart dat minister Peeters heel duidelijk heeft laten merken dat ze heel goed snapt dat er van Vlaamse zijde een financiële compensatie moet komen.

Afspraken maken

Half juni zitten de partijen weer bij elkaar om afspraken te maken over de route om daarover mogelijk een akkoord te bereiken. Daarbij komt ook aan de orde dat Maastricht en de provincie eerder zes miljoen toezegden aan Vlaanderen voor het feit dat de beoogde sneltram niet tot aan het station in Maastricht kon rijden omdat de Wilhelminabrug de tram niet aankon. Van die zes miljoen is de helft betaald.

Grensoverschrijdend openbaar vervoer is belangrijk

Gedeputeerde Van Gaans wil pas praten over het alternatief van de elektrische trambus als over de financiële afwikkeling overeenstemming is bereikt. "Maar ik blijf het heel belangrijk vinden het grensoverschrijdend openbaar vervoer goed te regelen. Niet alleen tussen Maastricht en Hasselt maar bijvoorbeeld ook tussen Sittard en Genk", zo zegt Van Gaans.