Plan tram Maastricht-Hasselt na 18 jaar in prullenbak

Zo had de tram tussen Hasselt en Maastricht er moeten uitzien © De Lijn
Er komt definitief geen sneltram tussen Maastricht en Hasselt. Na ruim 18 jaar discussie heeft de Vlaamse regering de stekker uit het plan getrokken. Vlaanderen kiest nu voor een elektrische trambus tussen beide steden, maar het is de vraag of Limburg en Maastricht daarmee akkoord gaan.
Vlaams minister Lydia Peeters maakte het besluit maandagmiddag bekend tijdens een overleg met onder meer de provincie Limburg en de gemeente Maastricht in Hasselt.

Hoofdpijn

De tramverbing gaat dus definitief de prullenbak in. Het is de bedoeling dat er elektische trambussen - een soort snelbus - over de oude spoorweg Hasselt-Maastricht gaan rijden.
Het plan voor de tramverbinding tussen de steden werd in 2004 gelanceerd, maar groeide stilaan uit tot een hoofdpijndossier. De tram zou in de oorspronkelijke plannen rijden van het station van Hasselt naar het station in Maastricht. Tot plots een probleem opdook: de Wilhelminaburg in Maastricht bleek niet sterk genoeg te zijn voor een tram en daarom werd de route ingekort tot de Markt. Vlaanderen was het niet eens met dat plan. Later ontstond in Hasselt een probleem waardoor ook daar de tram niet tot aan het station kon rijden.

Schadevergoeding voor Maastricht?

Minister Peeters gaf al eerder aan het oorspronkelijke plan niet meer te zien zitten en ze heeft nu de knoop doorgehakt. De vraag is hoe Limburg en Maastricht reageren op het Vlaamse besluit. Nederlands-Limburg heeft tot nu toe altijd gezegd dat er een tramverbinding moet komen, en dus geen trambus. Het Rijk heeft namelijk een subsidie beloofd voor een tram, maar die zou geschrapt kunnen worden als er een trambus komt in plaats van een tram. Daarnaast heeft Maastricht een schadevergoeding betaald aan Vlaanderen omdat de tram niet tot aan het station kon rijden.
Wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) en gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) meldden eerder dat ze een schadevergoeding van Vlaanderen zouden eisen als de tramverbinding er niet zou komen. Ze hebben nog niet gereageerd op het besluit dat Vlaanderen maandagmiddag nam.