Journalist Dohmen: 'Werk lastiger door gezaaide twijfel'

Journalist Joep Dohmen © L1
De Limburgse NRC-journalist Joep Dohmen vindt de kritiek op zijn werk passen in een bredere landelijke en internationale trend van een jacht op journalisten en zogenaamd nepnieuws.
“Het maakt werken als journalist moeilijker, omdat twijfel wordt gezaaid over wat gewoon ons werk is”, zegt Dohmen, die daarmee reageert op het tegen hem ingestelde meldpunt door oud-gedeputeerde Ger Driessen.

Naar het bordeel

Via het meldpunt kunnen mensen die zich beschadigd voelen door - in hun ogen onterechte - publicaties van de Limburgse journalist hun ervaringen delen. Zelf reageert Driessen op het boek De Vriendenreünie van Dohmen en mede-auteur Paul van der Steen. Daarin wordt gesteld dat een gedeputeerde met de dienstauto naar een bordeel is gereden. Daarbij wordt geen naam genoemd, maar Driessen meldt zelf dat hierbij op hem wordt gedoeld.

Twee goede bronnen

Joep Dohmen zegt in een reactie twee goede bronnen op papier en op band te hebben voor het verhaal over het bordeelbezoek van een gedeputeerde. “We hebben de gebruikelijke onderzoeksmethode toegepast. Bronnen los van elkaar. De provinciale ambtenaren van toen die wij hebben gesproken waren heel stellig in hun verklaring. Ons verhaal staat stevig”, aldus Dohmen.

Zaak in privésfeer

De NRC-journalist Dohmen wil overigens officieel niet bevestigen dat het om Driessen gaat, ook al is die zelf nu naar buiten getreden. Hij verklaart dat bewust de naam niet is genoemd omdat het een zaak in de privésfeer betreft. “We wilden niet op de man spelen maar op de bal. Aantonen dat zoiets in die tijd kon gebeuren”, aldus Dohmen.

Onafhankelijk oordeel

Dohmen vindt het overigens prima als Driessen naar de rechter stapt omdat die dan een onafhankelijk oordeel kan vellen. Het is volgens hem voor het eerst dat een dergelijk meldpunt tegen een journalist wordt ingesteld.