OM: versoepeling tbs van man die René Steegmans doodsloeg

Het boek dat Khalid Lakhlifi schreef over zijn leven en de zaak René Steegmans. © In-Out Books
Khalid Lakhlifi (37), de man die René Steegmans in 2002 in Venlo doodsloeg, mag van justitie aan de volgende fase van zijn tbs-traject beginnen. Daarbij zal hij niet langer onder toezicht staan van de tbs-kliniek, maar begeleidt de reclassering hem verder naar een terugkeer in de maatschappij.
Justitie is akkoord met deze zogenoemde voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging, zo bleek maandag tijdens een rechtszitting in Roermond. "De recidive wordt heel laag ingeschat. Hij moet de kans krijgen om met stapjes vooruit te kunnen gaan", aldus de officier van justitie. Ook volgens zijn advocaat Misja Geeratz is het tijd voor de volgende stap: meer zelfstandigheid.

Aanspreken gedrag

Venlonaar Khalid was op 22 oktober 2002 achttien jaar oud toen hij op de parkeerplaats van een supermarkt in zijn woonplaats woorden kreeg met René Steegmans (22). Die vond dat Khalid asociaal reed op zijn scooter en daardoor bijna een bejaarde vrouw raakte. Steegmans zei daar iets van, waarna de dertiger zijn woede op hem richtte. Khalid deelde klappen uit, die later fataal bleken.

Niet overhaasten

Na enkele jaren vast te hebben gezeten, startte Khalids tbs-behandeling. Volgens het forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek in Almere is er een duidelijke positieve ontwikkeling te zien en zijn de behandelaren tevreden over hem. De Venlonaar komt alle afspraken met de kliniek en reclassering na. Toch maakt de Oostvaarderskliniek zich zorgen: als Khalid meer vrijheid krijgt, maakt hij volgens de onderzoekers wellicht 'onhandige keuzes in het leven'. Hij lijkt met één been buiten te staan, maar de tbs-kliniek wil niks overhaasten en het nog een jaar aankijken.

'Best blijven doen'

Als de rechtbank een voorwaardelijk einde maakt aan de dwangverpleging, is Khalid dus weer een stapje dichter bij een terugkeer in de maatschappij. De Venlonaar moet zich dan wel aan enkele voorwaarden houden. Dat kan van alles zijn, zoals het meewerken aan een dagbesteding en een verbod op het drinken van alcohol. "Ik heb geen moeite om me hieraan te houden. Ik doe mijn best en zal dat altijd blijven doen", zegt Khalid zelf. Op vrijdag 3 juni beslist de rechtbank hoe het tbs-traject verder gaat.
De naam van Khalid Lakhlifi wordt voluit geschreven, omdat de man in een eerder stadium onder eigen naam naar buiten trad met een boek over zijn leven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!