Pomphouders vrezen nieuwe prijsdaling Duitse benzine

Duitsland verlaagt de accijns en tanken wordt flink goedkoper, © iStock
De vrees is dat Limburgse pomphouders vanaf 1 juni veel inkomsten mislopen door sterk dalende benzineprijzen in Duitsland. De Belangenvereniging Tankstations (Beta) roept de Nederlandse regering daarom opnieuw op om de accijns op benzine gelijk te trekken met de buurlanden.
Vanaf 1 juni verlaagt Duitsland de accijns op benzine, waardoor een liter Euro 95 ongeveer vijftig cent goedkoper wordt dan in Nederland.

Buiten de macht van ondernemers

Beta noemt dit verschil in prijs 'gigantisch'. De vrees is dan ook dat nog meer Limburgers voor een tankbeurt naar Duitsland trekken. "Voor de pomphouders in de grensstreek is dit heel vervelend", zegt Tim Schoenmakers van de belangenvereniging met gevoel van ironie. Aan de vereniging zijn vele tientallen Limburse tankstations verbonden. "Je kan nog zo'n goede ondernemer zijn, hier kun je niets aan doen."
Niet voor het eerst groeit het verschil in literprijs tussen Nederland en Duitsland naar grote hoogte. Vervelend voor de automobilist, wellicht catastrofaal voor de Limburgse pomphouders. "We gaan het hopelijk niet meemaken dat ondernemingen hierdoor omvallen. We hebben kortgeleden ook in Nederland een acccijnsverlaging gehad. Die is tijdelijk, net zoals de Duitse verlaging nu. Het zou onverstandig van de Nederlandse regering zijn om de huidige regeling nu af te schaffen, want dan zou het enorme gat nog groter worden. We willen dat op Europees niveau de accijns wordt vastgesteld. Maar de Nederlandse regering roept steeds dat het om een nationale zaak gaat."

Benzineverkoop alleen niet rendabel

Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw huisvest aan de Domaniale Mijnstraat in Kerkrade het tankstation van Janssen-Kerres. Op een paar honderd meter van de grens moet het bedrijf concurreren met de Duitse collega's. "Er is altijd een verschil geweest tussen de Nederlandse en de Duitse adviesprijzen, maar dit is extreem, ja", zegt Raymond Scholten, verantwoordelijk voor het tankstation. "Van de benzineverkoop moeten we het niet hebben, de omzet draaien we door de shop. Maar als de aanloop naar de pomp afneemt, verkopen we het blikje cola ook niet meer."
Tankstations dicht bij de grens verkopen hun benzine meestal onder de adviesprijs. Ook Scholten moet korting geven om klanten te trekken. Op een liter Euro 95 is dat tien cent. "Dan houd je een paar cent per liter over. Vervolgens gaat de BTW eraf en houd je uiteindelijk niets over."

Onderzoek

Beta doet momenteel onderzoek naar de relatie tussen de Nederlandse benzineprijzen en die in België en Duitsland. Schoenmakers verwacht dat hoe groter het prijsverschil met ons omringende landen, des te minder liters benzine worden verkocht. "En dus zijn er minder inkomsten voor de schatkist", waarmee hij wil aangeven dat een lagere benzineprijs niet per definitie nadelig hoeft te zijn voor de overheid.