Verloskundigen staken tegen herinrichting geboortezorg

Stockfoto. © iStock
Limburgse verloskundigen hebben maandagochtend gestaakt vanwege de plannen van minister Ernst Kuipers om de geboortezorg (financieel) her in te richten. De actie maakt onderdeel uit van een landelijke werkonderbreking.
Critici zijn bang dat door het plan van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zwangere vrouwen minder keuzevrijheid voor zorg hebben tijdens hun zwangerschap. Vanwege de herinrichting van de geboortezorg zal ook een deel van de financiering bij de ziekenhuizen komen te liggen. Hierdoor zullen ziekenhuizen meer bepalen over de geboortezorg en is de vrees dat er minder werk is voor verloskundigen die bij particuliere praktijken werken.

Laagdrempeligheid

Ook medewerkers van Verloskundigenpraktijk Maastricht hebben maandag tussen 09:00 en 12:00 uur hun werkzaamheden neergelegd. Volgens Susanne Snelder, werkzaam als verloskundige bij de praktijk in Maastricht, valt ook de laagdrempeligheid en de zorg aan huis weg. "Daar zijn wij bang voor, omdat we hetzelfde tarief met het ziekenhuis moeten gaan delen." Dat is volgens Snelder een probleem omdat juist particuliere praktijken van meerwaarde zijn. "Wij kunnen als eerstelijns verloskundigen altijd laagdrempelige zorg geven. Het risico is groot dat als we gaan centraliseren, dat dat dan minder goed kan."

Facebook

Om de staking kracht bij te zetten heeft de praktijk op Facebook haar profielfoto 'op zwart' gezet. Verder ervaren de verloskundigen veel steun van hun cliënten, zo laat Snelder weten. "Het is ook logisch dat ze ons steunen, als je het goed uitlegt. Onze cliënten weten hoe fijn het is om goede zorg te krijgen, dat is echt een meerwaarde."

MUMC+

Hoewel de praktijk goed samenwerkt met MUMC+, wordt er in het komende overleg zeker gesproken over de toekomst. "Er is een goed samenwerkingsverband met het MUMC+, dat staat als een huis. Maar de toekomst gaan we zeker nog met hen bespreken."
Verloskundepraktijken waren maandagochtend door de staking alleen beschikbaar voor spoedgevallen. Voor zover bekend heeft minister Kuipers nog niet gereageerd op de actie.