'Needle spiking' in Venlo: veel blijft onbeantwoord

Ook in Nederland melden zich slachtoffers van 'needle spiking' © Istock
Er blijft veel onduidelijk over het nieuws dat een jonge vrouw in Venlo slachtoffer zou zijn geworden van 'needle spiking.' De 19-jarige meldde zich zondag bij de politie, met het bericht dat ze tijdens het stappen was gestoken met een injectienaald en daarna onwel was geworden.
De politie bevestigt dat het bij één melding is gebleven die nu wordt onderzocht. Ook na de ophef die zondag ontstond, kwamen er geen nieuwe meldingen binnen.

Privacy

"Over de plek waar het zich zou hebben afgespeeld, wat er verder allemaal in de melding staat en hoe het met de vrouw gaat, doen we vanwege de privacy geen mededelingen", aldus een woordvoerder. De vrouw meldde zich zondag ook bij het VieCuri in de stad, bevestigt het ziekenhuis. Daar voegen ze toe dat het bij één patiënt bleef, en dat zo'n melding daar nooit eerder is voorgekomen.
De GGD Limburg-Noord laat weten niet bekend te zijn met de zaak, en verwijst terug naar de politie.

Consternatie

Een Facebookbericht van de moeder van de Venlose leidde zondag tot veel consternatie. De moeder schreef dat haar dochter met een naald was gedrogeerd tijdens het stappen in Venlo. De 19-jarige dochter zou door haar kleren heen in haar bil zijn geprikt. Daarna voelde zij zich volgens het bericht draaierig en rillerig, zag ze bleek en zou ze bijna flauw zijn gevallen. De vrouw is uiteindelijk naar het ziekenhuis gegaan en naar de politie gestapt.

Klaar mee

Het oorspronkelijke bericht op Facebook is inmiddels niet meer openbaar. "We kregen er zoveel vragen en opmerkingen over, we zijn er helemaal klaar mee. Ik wil er ook niks meer over kwijt", zegt de Venlose. "Met mijn dochter gaat het naar omstandigheden goed", voegt ze er desgevraagd aan toe.

Meldingen maar geen vervolgingen

De verhalen dat met name jonge vrouwen tijdens het stappen via een injectienaald worden gedrogeerd doken afgelopen najaar op in Groot Brittannië. Daar kreeg de politie volgens de NOS meer dan 1300 meldingen, maar wegens gebrek aan bewijs leidde dat nog tot geen enkele vervolging. Laat staan een veroordeling. Dit voorjaar kwamen er ook meldingen uit Frankrijk. De teller staat daar nu op 130, maar ook hier heeft dit vooralsnog niet tot vervolging geleid. De afgelopen weken kwamen de eerste berichten uit Nederland binnen.

Onderzoek

Bij nog geen van die slachtoffers is in het bloed een vreemde stof gevonden, al is dat niet vreemd. Ziekenhuizen behandelen zulke patiënten hetzelfde, ongeacht het middel waarmee ze zijn gedrogeerd. Daarom wordt er ook geen onderzoek naar gedaan. Daarnaast verdwijnt bijvoorbeeld de drug GHB al na een paar uur uit het bloed.

Drankje

Needle spiking is een soort overtreffende trap van de berichten over drugs die stiekem in drankjes worden gedaan. Die verhalen gaan al jaren rond en zijn ook onderwerp van officiële waarschuwingen van bijvoorbeeld het Trimbos Instituut. Voor deze zaken is wel bewijs: sinds 2008 zijn er in Nederland 51 veroordelingen geweest, al gaan die niet allemaal over incidenten tijdens het stappen.

Brabant

Behalve in Limburg dook het fenomeen afgelopen weekend ook voor het eerst op in Brabant. Op een pleinfeest in Kaatsheuvel meldden zich zes mensen die geprikt zouden zijn, meldt Omroep Brabant. En ook in België stak het fenomeen dit weekend de kop op: 15 supporters van KV Mechelen werden onwel na een wedstrijd tegen Racing Genk. Ook hier zou sprake zijn van needle spiking.
Dat zou in het Belgische geval dus betekenen dat de mogelijke dader of dader(s) ofwel met minstens 15 gevulde injectinaalden het terrein zouden hebben betreden en daar ongemerkt mensen hebben geïnjecteerd, of dat de injectienaalden tussendoor nog ongezien zijn bijgevuld.

Scepsis

Dat laatste is een van de redenen waarom meldingen over needle spiking met de nodige scepsis worden ontvangen. Het is namelijk een erg onhandige manier om iemand te drogeren. De drug ghb, die vaak wordt genoemd als verdovingsmiddel in het uitgaansleven, is te stroperig om te injecteren. Daar komt nog bij dat het bijvullen van een spuit een secuur klusje is, waarbij luchtbellen vermeden moeten worden.