Top tien: duurste Limburgse woningen in de verkoop

Stockfoto © iStock
De woningprijzen lopen nog steeds op en rijzen ook echt de pan uit. In de top 10 met duurste te koop staande woningen in Limburg staan niet alleen maar kastelen, kerken en complete maneges. Er staan zelfs tussenwoningen bij. Wel erg exclusieve tussenwoningen.
Huizen wisselen in Limburg gemiddeld voor zo'n 323.000 euro van eigenaar. Maar als je wat meer te besteden hebt, een paar miljoen bijvoorbeeld, dan kun je paar helemaal bijzondere pandjes op de kop tikken. Voor de meesten van ons liggen die huizen natuurlijk ver buiten het bereik, maar het blijft leuk om eventjes 'binnen' te kijken.
Check hier de top 10 van duurste woningen op Funda in Limburg*:

10. Landhuis met paardenstoeterij in Meerssen

Voor bijna 1,9 miljoen euro kun je eigenaar worden van een eigen manege, met vrijstaand landhuis, net buiten de bebouwde kom van Meerssen. Het huis ligt afgeschermd van de paardenstoeterij zodat je gewoon privacy hebt als je in het verwarmde buitenzwembad duikt.
De manege herbergt onder meer 24 paardenboxen en een binnenpiste met kantine. Ook zijn er royale paardenweiden.

9. Voormalige kerk in Maastricht

Op de negende plaats staat een wel heel bijzonder gebouw. Voor 1,9 miljoen euro kun je namelijk eigenaar worden van een woning in een voormalige kerk. Geen klein kapelletje, maar een echte imposante kerk aan de centrumring van Maastricht. Je wordt voor dat bedrag overigens niet de eigenaar van het hele gebouw; er zit namelijk ook een laboratorium in. Als je niet wilt delen, valt er wel te praten over de koop van het hele gebouw, maar dan moet je ongetwijfeld een stuk dieper in de buidel tasten.
Vanaf de bank kun je overigens in volle glorie genieten van de glas-in-lood ramen en muur- en plafond schilderingen. Die originele details zijn allemaal bewaard gebleven. De slaapkamers zijn als een soort box in de immense ruimte gebouwd.

8. Wijndomein in Slenaken

Om eigenaar te worden van een echte wijngaard hoef je helemaal niet naar Frankrijk. In Slenaken, bijna op de Belgische grens, ligt Wijndomein De Planck te koop. Je kijkt er vanaf het terras, de woonkamer en de slaapkamers uit op de wijngaard. Op het wijndomein worden witte, roze, rosé en mousserende wijnen gemaakt.
Het huis zelf is nog vrij nieuw, in 2010 gebouwd. Maar de grootste parel ligt er vooral omheen, de wijnranken die over het heuvelachtige landschap kronkelen.
De wijngaard kun je vanuit het huis door landschap zien golven. © Funda

6. Twee keer een tussenwoning voor twee miljoen euro

Op een gedeelde zesde plaats staan twee tussenwoningen. Twee exclusieve tussenwoningen, in Venlo en Maastricht. Je moet wel even twee miljoen euro neerleggen om in zo'n huis te mogen wonen, maar dan kun je ook wel genieten van extreme luxe.
Middenin het moderne huis in Venlo groeit een boom die je vanuit verschillende kamers kunt zien. De woning ligt midden in het centrum van de stad en heeft een eigen privé daktuin mét relaxpool.
Van een heel andere grandeur is de tussenwoning in Maastricht die voor exact dezelfde vraagprijs te koop staat. Het herenhuis in eclectische stijl is onder regie van de Maastrichtse architect Joseph Hollman gebouwd.

5. Hippische accommodatie met woonboerderij in Helden

Op een perceel van zo'n 2,5 hectare ligt in Helden een renoveerde hippische accommodatie, met vrijstaande woonboerderij, rijhal, stalunits, een paardenstal en weilanden. De boerderij zelf kan nog wel een opknapbeurt hebben, maar de stallen en rijhal zijn modern (2019).

4. Chateau L'Ermitage in Valkenburg

Op vier staat een oude bekende. Chateau L'Ermitage staat al jaren te koop. Het gerenoveerde pand staat voor een slordige 2,9 miljoen euro te koop en ligt op de rand van Meerssen. Je krijgt hiervoor overigens wel een heus welnessgebouw, met onder meer een groot binnenzwembad, Turks stoombad en sauna. Een bijhuis is zelfs helemaal ingericht als man cave.
Chateau L’Ermitage © Funda

3. Luxe villa in Weert

De goedkoopste woning in de top drie van Limburg staat in Weert. De villa werd in 1970 gebouwd in opdracht van de Nederlandse zanger, producer en componist-tekstschrijver Johnny Hoes. Het huis heeft een groot binnenzwembad, meerdere wellnessfaciliteiten en zowaar een complete bedrijfshal.
Je moet wel houden van een statige zware stijl, omdat het interieur veel donker hout en marmer bevat. Compleet opnieuw stylen kan natuurlijk ook, maar die kosten zitten natuurlijk niet in de vraagprijs van een kleine 3,3 miljoen euro.

2. Kasteel Schaloen

Dit kasteel in Oud Valkenburg staat op een eiland in een beschermd natuurgebied. Hoewel het gebouw voor het grootste deel gerestaureerd schijnt te zijn, staat het al jaren te koop. Dit kasteel komt daarom ook al jaren in onze lijstjes met duurste woningen voorbij. Een nieuwe eigenaar is er nog steeds niet voor gevonden.
In 2015 had het nederige stulpje nog 7,9 miljoen euro moeten opbrengen. Dat was in 2018 al gezakt naar een kleine 6 miljoen euro. En nu kan een nieuwe eigenaar het kasteel 'al' voor net iets minder dan 4 miljoen euro kopen.
Kasteel Schaloen © Funda

1. Kasteel in Roosteren voor 5,6 miljoen euro

En op de eerste plaats staat Kasteel Ter Borch. Dit optrekje met ruim 1.000 vierkante meter woonoppervlak staat in Roosteren en mag voor 5,6 miljoen euro van eigenaar wisselen. Het is daarmee het duurste huis dat op Funda te koop staat in onze provincie.
Kasteel Ter Borch. © Funda
Hoewel 5,6 miljoen euro ontzettend veel geld lijkt, is Kasteel Ter Borch bij lange na niet het duurste huis op Funda. Van de 60.000 panden die op de woningsite vermeld worden, is een appartement aan de Dam in Amsterdam het allerduurst, met maar liefst 10,5 miljoen euro. Daarna volgen woningen in Naarden, Noordwijk en Wassenaar.
* In dit artikel hebben we alleen gekeken naar de Limburgse woningen die op Funda vermeld staan, met een specifieke vraagprijs. De woningen die een 'prijs op aanvraag' hebben, zijn dus buiten beschouwing gelaten. Miljonairs met een budget van minimaal 2 miljoen euro hebben in de praktijk dus nog wel iets meer keus. Toch een fijn idee.