Oekraïense kinderen krijgen les in kazerne in Weert

Stockfoto. © iStock
Vanaf maandag wordt er in de voormalige Van Horne-kazerne in Weert onderwijs gegeven aan Oekraïense kinderen.
Op de 'eerste schooldag' deze maandag wordt er les gegeven aan vijftien kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne.

Kennismaken

Bart Caris, bestuurder van scholenkoepel Meerderweert, is deels verantwoordelijk voor het onderwijs in de kazerne. "Vandaag gaan ze starten met vijftien kinderen en op het programma staat kennismaken met elkaar en met de leerkracht", vertelt Caris in de Nieuwsshow op L1 Radio. Ook krijgen ze al een beetje Nederlandse les. "Het lesprogramma is erop gericht dat de Oekraïense kinderen zich op korte termijn verstaanbaar kunnen maken in de supermarkt of bijvoorbeeld een Nederlandse handleiding kunnen begrijpen." Daarnaast krijgen ze rekenen en Engelse les. Ook krijgen de vluchtelingen online lesmateriaal mee.

Trauma's

Voor kinderen die mogelijk traumatische ervaringen hebben als gevolg van de oorlog in hun vaderland, is er een speciaal programma ontwikkeld. "We hebben een intern ondersteuningsteam waarin expertise zit op dit vlak. Deze experts letten extra op de groepsdynamiek, het pedagogische klimaat en kunnen een passend lesprogramma samenstellen. Het team kijkt mee over de schouders van de leerkrachten. Daar waar nodig, wordt extra hulp geboden", aldus Caris.

Nog geen vakantie

Normaal gesproken begint in Oekraïne de zomervakantie al op 31 mei. "Toch zijn deze kinderen heel gemotiveerd om de komende tijd lessen te volgen. Ze hebben zoiets van 'niks zomervakantie, we gaan gewoon door'. Ik merk dat de kinderen enorm leergierig zijn en dat ze graag weer in hun dagelijks ritme komen van weer naar school gaan", vertelt Caris over zijn eerste ervaringen.
De aanmeldingen zijn de afgelopen weken al behoorlijk opgelopen. De verwachting is dan ook dat er de komende tijd meer kinderen bij komen. Er is ruimte voor maximaal drie volle klaslokalen.