Bezoek onderwijsminister: 'Serieuze zorgen om krimpregio'

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. © L1
Jongeren die de provincie verlaten voor studie en werk is al jaren een probleem. Maar met de toenemende vergrijzing en personeelstekort is het vijf voor twaalf, stellen onderwijsinstellingen.
Daarom nodigden het Vista College, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht onderwijsminister Robbert Dijkgraaf uit om het probleem aan te kaarten.
Op een school van Zuyd in Maastricht lieten studenten en lectoraten zien hoe ze jong talent opleiden voor het Limburg van de toekomst: Duurzame zorgtechnologie, artificial intelligence en de energietransitie van Chemelot.

Maatwerk

Bedrijven snakken steeds meer naar goed opgeleid personeel. Maar dat wordt schaarser. Met de toenemende vergrijzing en 1.500 jongeren die jaarlijks de provincie verlaten, komt de toekomst van opleidingen in het geding. De oplossing? Meer Engelstalige studies om jong talent naar Limburg te halen én nog nauwere samenwerking met bedrijven in de regio. "Onze studenten krijgen zo een band met de regio. Ze leren de bedrijven kennen en zij hen. Dat houdt ze hier", stelt bestuursvoorzitter Luc Verburgh van Zuyd Hogeschool.

Hulp uit Den Haag

Om de opleidingen te bekostigen terwijl het aantal betalende leerlingen afneemt, is geld nodig. Dijkgraaf zegt op zijn beurt dat Den Haag ook bereid is om hierbij te helpen. "De zorgelijke geluiden uit de provincie over de krimp, die neem ik heel erg serieus. Zeker voor een regio als Limburg, waarbij de internationale dimensie er ook een is. Limburg is niet alleen voor Nederland belangrijk, maar ook voor heel Europa."

Andere studentensteden

Een van de studenten die tijdens het ministerbezoek vertelt over zijn studie is Mitch Steegmans uit Heerlerheide. Hij koos ervoor om accountancy te studeren in Sittard. Hierna stroomt hij het liefst ook door naar de universiteit in Maastricht. "Ik wil in de regio blijven. Ook als ik ga werken. Ik heb zelfs eerst mbo gedaan en zie dat mensen waarmee ik toen op school zat veelal in Limburg zijn gebleven. Vooral degene die vwo hebben gedaan en een universiteit moesten kiezen, vertrokken naar bijvoorbeeld Amsterdam of Nijmegen. Ik denk omdat de sectoren waarvoor ze kiezen daar ook meer impact hebben."