SP’er Jordy Clemens formateur Heerlen, links schuift aan

Het stadhuis van Heerlen © L1 (Camiel Schnackers)
SP-lijsttrekker en zittend wethouder Jordy Clemens wordt formateur bij de vorming van een nieuwe coalitie in Heerlen. Bij de onderhandelingen worden ook de drie eenpersoonsfracties van PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) betrokken.
De stap is het gevolg van het afhaken van de Ouderen Partij Heerlen (OPH) bij de coalitievorming. OPH is de grootste partij in Heerlen maar kon het met SP, CDA, VVD/D66 en Hoensbroeks Belang niet eens worden over de portefeuilleverdeling. OPH vond dat zij te weinig kreeg.

'Stabiel bestuur'

Daarop heeft de SP als één na grootste partij het initiatief naar zich toe getrokken. Zondagavond hebben SP, CDA, VVD/D66, Hoensbroeks Belang en klein links bij elkaar gezeten. "We willen zo snel mogelijk een akkoord. En een stabiel en stevig stadsbestuur. De stad wacht op duidelijkheid. Want er zijn teveel uitdagingen", aldus Clemens.
Hij vindt het niet voor de hand liggen om ook de Jongerenpartij bij de coalitieonderhandelingen te betrekken omdat men er eerder met die partij niet is uitgekomen. Al is de deur zeker niet definitief dicht, zo Clemens.

Verbazing

Hij zegt vooral verbaasd te zijn over het afhaken van OPH. Zeker omdat de onderhandelende partijen al heel ver waren met een coalitieakkoord. "We wilden uiteraard recht doen aan de verschuivingen tussen partijen bij de portefeuilleverdeling maar hebben het eindpunt niet gehaald", zo stelt Clemens.
Hij verklaart graag met de oude coalitie van OPH, SP, VVD/D66 en CDA verder te hebben willen gaan omdat de uitslag van de verkiezingen in zijn ogen steun voor de koers en de stijl van de coalitie was. "Maar we respecteren de keuze van OPH", meldt SP-voorman Clemens.

Inhoudelijke basis

Bij de vorming van de nieuwe coalitie ligt er in ieder geval een goede inhoudelijke basis die al is gelegd, zo Clemens. Maar uiteraard moeten PvdA, SP en PvdD ook hun inbreng kunnen hebben. Al denkt Clemens dat de nadruk op sociaal beleid en duurzaamheid die al is afgesproken ook klein links moet aanspreken. "We gaan in ieder geval elke dag aan de slag", zo laat Clemens weten.
Als er een definitief een coalitie van SP, CDA, VVD/D66, Hoensbroeks Belang, PvdA, GroenLinks en PvdD komt, kan die rekenen op 22 van de 37 zetels in de gemeenteraad.