Weer naar buiten: Openluchttheater trapt af met Phil Bee

Phil Bee in openluchttheater Valkenburg © L1
Waar het seizoen van de reguliere theaters langzaam op zijn einde loopt, begint het seizoen van de openluchttheaters juist. Zo ook bij het openluchttheater in Valkenburg, dat zaterdag het seizoen aftrapte met een optreden van Phil Bee.
Phil Bee: "Dit is een van de mooiste plekken, misschien wel de mooiste waar ik ooit gespeeld heb." Het theater is het oudste van Nederland, en in Limburg met afstand het drukst bezochte.

Ten dode opgeschreven

De bluesmuzikant presenteerde tijdens het optreden zijn nieuwste album. Zijn 20e plaat inmiddels, maar zijn eerste sinds hij vorig jaar The Voice Senior won: "Zo krijg je eigenlijk toch landelijk een beetje naam. Dan kennen de mensen je, en dat scheelt dan wel als je op tournee gaat door het land."

Afscheid

Maar ook voor Jos Frusch was het een bijzondere avond. De directeur van het Openluchttheater gaat binnenkort met pensioen. Het voelt niet alsof hij een punt achter zijn werk zet, vertelt hij zaterdagavond. "Een gevoel van opwinding, het gaat weer gebeuren, mooie muziek, enthousiaste mensen. Dat is wat er overheerst."
Hij heeft dan 13 jaar aan het roer van het theater gestaan: "Toen ik hier kwam was het theater ten dode opgeschreven, de gemeente trok langzaam de handen ervanaf. Maar ook de Valkenburgse bevolking kwam niet. Er kwamen toen maar zo'n 2.000 mensen per seizoen. Nu zijn er dat al bijna 22.000." Het theater kende de afgelopen jaren daarmee een flinke groei, zowel in programmering als in bezoekersaantallen.