Hoogleraar: 'Gebrekkige aanpak integriteit in Limburg'

De vergaderzaal van het Limburgs Parlement © L1
Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert vindt dat er in Limburg een nieuwe aanpak moet komen voor integriteitsschendingen. Dat zegt hij in een reactie op het boek de Vriendenreünie, dat gaat over de Limburgse integriteitsschendingen van de afgelopen jaren.
Bovend'Eert zegt dat in het programma de Stemming op L1 Radio.

Leerzaam

"Het is een leerzaam boek. Het laat zien hoe integriteitsschendingen ontstaan", meent de hoogleraar over het boek van journalisten Joep Dohmen en Paul van der Steen. Bovend‘Eert vindt het toezicht en de handhaving op integriteitskwesties gebrekkig. In het radioprogramma was ook oud-burgemeester Herman Kaiser te gast. Hij spreekt over een patroon van integriteitsschendingen.

Vervolg

De Vriendenreünie is onlangs uitgebracht. Het is een vervolg op het boek de Vriendenrepubliek, dat 25 jaar geleden verscheen. Dohmen en Van der Steen legden eerder onder meer bloot hoe ex-gedeputeerde Herman Vrehen miljoenen subsidiegeld van stichting IKL doorsluisde naar zijn eigen bv's. Vanwege de IKL-affaire stapten alle gedeputeerden en gouverneur Theo Bovens op.
De twee journalisten zijn voor deze onthullingen genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

Aanpak

Om de cultuur te veranderen moet er een nieuwe aanpak komen, vindt Bovend'Eert. "Niet alles moet je wegschuiven naar bestuurscultuur. Er is ook weinig toezicht en handhaving. Daarnaast zijn de regels te vaag. Je moet duidelijk maken wat de grenzen zijn." Ook pleit Bovend'Eert voor een aanhoudende richtlijn. "De ene gouverneur had heel veel bijbanen, wat heel onwenselijk is. De andere gouverneur had geen bijbanen, wat wel wenselijk is."
Bovend‘Eert is niet verbaasd over de hoeveelheid affaires die beschreven zijn. "In het boek zitten zowel kleine als grote affaires. Maar het laat ook de hardnekkige integriteitsaffaires in Limburg zien. Dat is wat hier heel goed naar voren komt."

Patroon

"Ik wil zeggen dat er geen vriendenrepubliek bestaat", vertelt Kaiser. "Maar er is wel een patroon van dingen waarvan je zegt: 'dat kan zo niet'." Kaiser vindt dat oud-gouverneur Theo Bovens onrecht wordt aangedaan. Volgens hem wordt er over Bovens gezegd dat hij nauwelijks integriteitsschendingen in Limburg heeft aangepakt. "Dat is niet waar. Hij heeft wel dingen gedaan."