Veel belangstelling voor 'schoolreisje' op Chemelot-terrein

Het industrieterrein in Sittard-Geleen © Fibrant
Op het terrein van industriecomplex Chemelot in Sittard-Geleen worden sinds vrijdag rondleidingen gegeven, om omwonenden de mogelijkheid te geven het bedrijventerrein beter te leren kennen en begrijpen.
Het loopt storm op de rondleidingen, vertelt directeur van Chemelot Loek Radix zaterdag in L1mburg Centraal.

'Verhelderend'

Directeur Radix denkt dat het voor de beeldvorming heel belangrijk is om de poorten open te gooien en te laten zien welke ontwikkelingen er gaande zijn. "Mijn ervaring is dat dat verhelderend is, mensen kijken toch met een andere blik als ze er eenmaal geweest zijn en gehoord hebben wat er allemaal gebeurt."
De rondleiding begint met een introductie van een half uur, gevolgd door een uur over het terrein. De acht geplande rondleidingen zijn al vrijwel vol.

'Stalen muur'

Chemelot is een bedrijventerrein van zo'n 800 hectare, met 160 fabrieken. Radix: "Van buiten is het een soort stalen muur, maar op de site zelf is het toch heel ruim opgezet. Schoon, opgeruimd met veel natuur erbij. Veel mensen zijn toch wel onder de indruk als ze dat zien."
Tijdens de tour mag vanwege bedrijfsgeheimen niet gefilmd worden, legt directeur Radix uit. "Want je wil niet een politieagent erbij zetten die elk fotootje controleert."

Naadje van de kous

Het is nog maar een proefperiode, maar bij genoeg animo zullen in de toekomst meer 'schoolreisjes' gepland worden. Volgens Radix leefden er bij de eerste tour vrijdag in ieder geval veel vragen bij de deelnemers: "Er zijn natuurlijk wat incidenten geweest de afgelopen weken. Mensen willen dan toch het naadje van de kous weten. Wat is er gebeurd, is het gevaarlijk, is de veiligheid in het geding." Volgens de directeur is het belangrijk te weten waar omwonenden zich zorgen over maken.

Overlast

Chemelot maakt de laatste jaren steeds meer werk van voorlichting aan omwonenden, bijvoorbeeld over overlast door fakkelen. Dat is het verbranden van (rest)gassen uit chemische installaties.
De overlast zélf kan volgens Radix helaas niet wegenomen worden. "We zijn op de goede weg, maar het is gewoon strontvervelend. Zeker in het weekend, zeker als het mooi weer is en iedereen in de tuin zit. We balen er zelf ook verschrikkelijk van, het kost klauwen vol met geld."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!