Gemeenten stappen af van Russisch gascontract

Afbeelding ter illustratie © iStock
De gemeenten Weert en Roermond hebben besloten in de toekomst geen gas meer af te nemen van de Russische leverancier Gazprom.
Dat laten de gemeenten weten aan L1.

Gasafname

Weert zal vanaf 1 januari 2023 om 6:00 uur gas van Vattenfall ontvangen. Dat gebeurt als collectief met andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. Ook Roermond zegt per 2023 over te stappen op Vattenvall. "Een eerdere tussenstap is contractueel niet mogelijk zonder forse juridische en financiële consequenties", benadrukt de gemeente.

Contractbreuk

Gemeente Weert laat echter weten dat Inkoopcentrum Zuid uitzoekt of het contract met Gazprom ook eerder kan aflopen, per 1 oktober van dit jaar. "Over deze mogelijkheid zijn zij optimistisch. Naar zij menen moet dit binnen de aanbestedingsrechtelijke kaders zonder problemen mogelijk zijn", laat een woordvoerder weten.
Volgens de gemeente zou zij beschermd zijn tegen boetes, schadeclaims en vergoedingen. Dat komt doordat de ontbinding kan worden verbonden aan de Russische sancties van de Europese Unie. "Inkoopcentrum Zuid hoopt de deelnemende organisaties binnenkort meer duidelijkheid te bieden over de beëindiging van de overeenkomst met Gazprom en de overgang naar Vattenfall."

Gazprom

Gazprom, het grootste aardgasbedrijf ter wereld, kwam in februari in opspraak. Onderzoeksjournalisten van Follow the Money stelden dat de leverancier een essentiële rol in de Russische machtspolitiek speelt. Volgens Follow the Money zouden veel gemeenten in Nederland voor de gigant hebben gekozen vanwege de lagere prijs.
Volgens het onderzoek zouden ook het Waterschap Limburg en gemeente Venlo gas afnemen van Gazprom. Zij hebben niet gereageerd op de vragen van L1.