Panorama-kunstwerk siert natuurgebied Kasteel Montfort

In Montfort verrijst momenteel een bijzonder kunstwerk in de openlucht. Colors of Music en is het geesteskind van kunstenaar Dirk Hakze.
"Ik woon en leef elf weken op deze plek in de natuur en in die tijd maak ik het kunstwerk", zegt Hakze.

Colors of Music

Tot midden juni bivakkeert Hakze bij Kasteel Montfort om aan zijn project te werken. Het kunstwerk bestaat uit 36 schilderijen van ongeveer één bij één meter die in een grote cirkel staan opgesteld. "Als je in het midden staat, lijkt het of ze allemaal aan elkaar vastzitten. Een groot panorama als het ware", vertelt de kunstenaar. Op het kunstwerk zijn golven afgebeeld.

Synesthesie

"Ik schilder met de muziek Finlandia van de Finse componist Jean Sibelius op de koptelefoon. Voor mij is een klank een kleur, dat heet synesthesie." De kunstenaar hoort golven in de muziek. "Wat daar uiteindelijk uitrolt is een geabstraheerd zeegezicht." Bezoekers ervaren het kunstwerk dan ook het best wanneer zij de muziek horen, zegt Hakze.

Kasteel Montfort

Naast de muziek laat Hakze zich ook inspireren door het landschap bij Kasteel Montfort. De kunstenaar is daar neergestreken met een grote zeecontainer voor zijn schilderspullen en drie caravans. In een van de wagens woont hij zelf. " Ik woon in de plaats waar ik werk, ik sta ook nooit in de file."
In de andere caravans worden vrijwilligers gehuisvest. Er is hulp nodig om het project snel op en af te bouwen. "En dan kan ik wel hulp gebruiken. Ik ben nu op de helft ongeveer, de andere doeken zijn nog leeg."

Colorfield Performance

Hakze heeft zijn kunstproject al vaker uitgevoerd op andere plekken. Wat hem betreft is het project in Montfort nog maar het begin, want een groter project onder de naam Colorfield Performance vloeit eruit voort. "Dat zijn bijna 500 schilderijen gemaakt door evenzoveel kunstenaars uit 27 landen." Zij beschilderen binnen één dag hun paneel en mogen daarbij alle kleuren behalve zwart gebruiken. Zo staat een kleurrijke eenheid."
Een enorm project, beaamt Ruud Snijders van de Stichting Kunststroom. Hij haalde Hakze naar Montfort: "Volgend jaar moet dat gaan plaatsvinden, maar we zijn nog op zoek naar middelen om het allemaal te kunnen financieren." Mocht Montfort dat kunnen realiseren, dan is dat volgens Snijders een mooie prestatie.