Busstaking in Venlo en Eindhoven voor betere cao

Elektrische bussen van Arriva op het station in Venlo © Istock
Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakt, meldt vakbond FNV.
"Sinds zaterdagmorgen 6:00 uur is nog maar één bus vertrokken. De meeste buschauffeurs zullen meedoen met de staking", stelt vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag. Het is de derde staking in een landelijke estafette voor een betere cao.

Personeel

De chauffeurs willen in de nieuwe cao onder meer hogere lonen om zo meer jonge chauffeurs aan te trekken. "Er is een tekort aan personeel, waardoor de dienstregelingen steeds stressvoller worden met pauzes die niet kunnen worden gehouden. De werkdruk is zo hoog dat hier en daar het ziekteverzuim oploopt tot 25 procent", aldus Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV.

Dienstregeling

Vanwege de personeelsproblemen rijden de bussen van Arriva in Limburg al grotendeels volgens de vakantiedienstregeling. Op die manier moeten reizigers weten waar ze aan toe zijn. Scholierenbussen rijden wel nog volgens het normale rooster.

Estafette

Eerder werd al gestaakt in het noordoosten van het land en afgelopen zaterdag reed zo'n 70 procent van de streekbussen niet in Haaksbergen, Enschede en Hengelo. Ook in Tilburg gingen er toen minder bussen de weg op.
CNV Vakmensen doet niet mee met de stakingsacties. Die bond legde het eindbod van de werkgevers in februari neutraal voor aan de leden. Die hebben het volgens de bond met een tweederdemeerderheid geaccepteerd.