Roerig eerste jaar dirigent Philharmonie Zuidnederland

Generale repetitie Philharmonie Zuid in Theater aan het Vrijthof © L1 (Niena Bocken)
Bij het aantreden van de nieuwe chef dirigent Duncan Ward bij Philharmonie Zuidnederland in 2021 waren de verwachtingen hooggespannen. Ondanks een roerig jaar lijken die allemaal te zijn waargemaakt.
"Ik heb het gevoel dat we nu vliegen samen." zegt hij na de generale repetitie voor de laatste reeks concerten van het orkest.

Niet-muzikaal

De Brit Ward is pas 33 jaar oud en afkomstig uit een niet-muzikale familie. Toch had hij veel interesse in muziek en hij begon al vroeg met luisteren en proberen om zelf piano te spelen. Inmiddels wordt de excentrieke dertiger gezien als een van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie.

Veel reizen

Ward werkte onder andere met orkesten als Orchestre de Paris, Staatskapelle Dresden, Londen Symphony Orchestra, Vienna Radio Symphony en Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. In januari 2020 werd hij door het Festival d’Aix-en-Provence benoemd tot Artistiek Leider van de Mediterranean Youth Orchester, een functie die hij tot 2023 bekleedt.

Vooruit

Daarbij komt dus ook nog de baan als chef dirigent van Philharmonie Zuidnederland. Daarvoor is hij maar zo'n tien weken in Nederland. Die tijd verdeelt hij tussen Maastricht en Eindhoven en de helft in Maastricht, de twee hoofdlocaties van het orkest.

Mondkapjes

Ward begon tijdens de coronapandemie bij de Philharmonie. Dat bracht zijn eigen uitdagingen met zich mee. "Gelukkig konden we wel doorrepeteren, maar wel op afstand en met mondkapjes." Maar dat laat hij liever achter zich: "Ik kijk echt uit naarde komende projecten en alles wat ik nog met het orkest ga doen."

Frisse wind

Ward ziet Philharmonie Zuid als een gezelschap van flexibele, nieuwsgierige en gedreven mensen. "Ze stellen zich open, comitteren zich steeds meer en laten ook hun persoonlijkheid zien." De liefde is wederzijds. "Duncan brengt jeugdigheid, energie en speelplezier. Het is echt een frisse wind", zegt hoornist Christiaan Moolenaars, die al heel wat dirigenten voorbij heeft zien komen.

Energiek

Ook tweede violist Christina Büttner is zichtbaar enthousiast. "Hij is zo energiek, je ziet het al aan zijn gezicht, de expressie, alles leeft! Dat hoor je ook echt terug in het orkest. We hebben nu drie weken met hem gewerkt en dat is echt zo fijn!"

Maastricht

Al vertrekt Ward na de concerten weer naar andere plekken voor andere projecten, het orkest hoeft niet bang te zijn dat hij volgend seizoen niet meer terugkomt. De dirigent is inmiddels ook verknocht aan de stad Maastricht, waar hij tijdelijk een appartement huurt aan het Vrijthof. "Ik mis Maastricht wel als ik er niet ben, het voelt altijd heel fijn om weer terug te komen" zegt hij. "Het is zo'n mooie stad, met een historische ambiance." Ook het internationale karakter van de stad kan hij waarderen. "En de stad combineert het oude met het nieuwe."

Symphonic mob

De jonge dirigent kijkt verder nog uit naar de allereerste editie van de 'Symphonic Mob" in Maastricht op 19 juni. Dat wordt een enorm concert waaraan amateurs en professionals kunnen deelnemen in winkelcentrum Entre-Deux. Uiteraard onder leiding van Ward.