Brunssum gaat voor coalitie van PAK, Borger, VVD en PvdA

Het gemeentehuis in Brunssum © Gemeente Brunssum
Brunssum stevent af op een coalitie van twee lokale en twee landelijke partijen. Het gaat om de progressieve partij PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA.
De vier partijen gaan de komende tijd verkennen of ze inhoudelijk tot een akkoord kunnen komen. Dat is vrijdag besloten tijdens een bijeenkomst onder leiding van de informateurs Ben van Essen en Ellen Janssen. Daarbij was ook BBB/Lijst Palmen aanwezig.

Lokale partijen

PAK - de grootste partij - gaf de voorkeur aan een voortzetting van een coalitie met alleen lokale partijen. Dus met Lijst Borger en BBB/Lijst Palmen. Maar uit de informatieronde bleek daar geen meerderheid voor te zijn omdat Lijst Borger dat niet zag zitten.

Overleg

Na overleg met de achterban besloot PAK vervolgens toch te gaan voor een coalitie met Lijst Borger, VVD en PvdA. De informateurs hebben de afgelopen weken ook varianten onderzocht met deelname van de SP aan een coalitie. Maar de partij besloot eerder deze week toch af te zien van deelname aan de coalitie-onderhandelingen. Dit omdat de SP haar eigen agenda, identiteit en kernwaarden wil uitdragen en daarvoor meer mogelijkheden ziet in de oppositie.
De beoogde nieuwe coalitie van PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA kan rekenen op 16 van de 21 zetels in de gemeenteraad.
BBB/Lijst Palmen gaat met vier zetels de oppositie in. Samen dus met de SP die één zetel heeft.