Formateurs Sittard-Geleen willen op 7 juni nieuwe coalitie

De Burgemeester van Sittard-Geleen. © L1
De formerende partijen GOB en CDA willen binnen een maand van andere partijen weten of ze mee willen besturen in Sittard-Geleen. Dat stellen de partijen donderdag in een brief naar alle fractievoorzitters.
GOB en CDA beschikken samen over een kleine meerderheid in de Sittardse gemeenteraad, die steeg naar twee zetels na de overstap van Nancy Kaufmann van Stadspartij naar CDA. Toch streven de twee partijen nog steeds naar een breed raadsakkoord, zo stellen ze zelf. "Alle partijen zijn nog in beeld om te komen tot een coalitie", zo stelt de brief richting fractievoorzitters.

Toekomstvisie

Basis voor het raadsakkoord wordt de Toekomstvisie, die in maart vorig jaar werd geformuleerd door een vertegenwoordiging van bedrijfsleven, maatschappelijke groeperingen en jongeren in Sittard-Geleen. "Deze toekomstvisie is leidend in de dialoog met de raad en de opstelling van een raadsakkoord."

Vertraging

Ambtenaren in Sittard-Geleen leggen de verschillende verkiezingsprogramma's nu naast de Toekomstvisie. Die stap, ruim twee maanden na de verkiezingsuitslag, moet vordering brengen in de trage formatie in Sittard-Geleen. Hoewel GOB en CDA elkaar al snel vonden als de romp van het nieuwe college, bleek een brede coalitie veel moeilijker. De onderlinge ruzie in de Stadspartij, coalitiegenoot in de vorige raadsperiode, hielp niet in dat proces.

Kalender

Politieke partijen krijgen op 24 mei de mogelijkheid om ambtenaren bij te praten over de ambities. Op 31 mei worden de resultaten besproken tijdens een raadsconferentie. Op 7 en 8 juni moeten partijen kleur bekennen of ze willen toetreden tot de GOB-CDA coalitie of niet.