CDA en PK willen VVD opnieuw in coalitie Bergen

Het gemeentehuis in Bergen © Google Street View
CDA en Progressieve Kombinatie (PK) in Bergen willen de VVD erbij in het nieuwe gemeentebestuur. Daarmee zou de gemeente dezelfde coalitie krijgen als de afgelopen vier jaar.
CDA en PK gaan de komende tijd in gesprek met de VVD. Volgens CDA-lijsttrekker en fractievoorzitter Jacob Knoops leidt toetreding van de VVD tot een stabielere coalitie. Met de ene zetel van de VVD erbij kan die rekenen op 9 van de 15 zetels in de gemeenteraad. CDA en PK hebben ieder 4 zetels.

Ervaringen

Knoops verklaart de keuze voor de VVD uit de goede ervaringen in de vorige bestuursperiode. "Je weet wat je aan ze hebt. En inhoudelijk komen we ook prima overeen", aldus Knoops.

Nieuwe partij

Dat CDA en PK niet voor Dorpsbelangen (3 zetels) hebben gekozen heeft ermee te maken dat het om een nieuwe partij met nieuwe mensen gaat, die vlak voor de verkiezingen is ontstaan, zegt Knoops. Een aantal van hen is ook opgestapt uit oppositiepartij KERN. De CDA-voorman vindt dat Dorpsbelangen maar eerst moet laten zien wat ze kunnen.

Gesprekken

Lijsttrekker en raadslid Pepijn van Rijen van de VVD zegt in een reactie zeker open te staan voor gesprekken met CDA en PK. Maar er moet wel ook wat voor de VVD inzitten. "We gaan niet tekenen bij het kruisje van het conceptcoalitieprogramma van CDA en PK. Onze belangrijkste punt is de bouw van 600 woningen de komende jaren. Want op dat gebied is er de afgelopen periode te weinig gebeurd", stelt Van Rijen.

Wethouder

CDA-er Knoops gaat ervan uit dat zijn partij, PK en VVD ieder één wethouder leveren. Bij het CDA wordt dat zittend wethouder Antoon Splinter, bij PK zittend wethouder Claudia Ponjee. De VVD heeft ook een kandidaat maar wil die nu nog niet bekend maken. Dat doet de partij pas als er een akkoord is bereikt.
De verwachting is dat het coalitieakkoord uiterlijk begin juli kan worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Dan worden ook de wethouders geïnstalleerd.