Veel geluk én drama op Wereld Bijen Dag in Maastricht

Bijen uitgemoord door Aziatische Hoornaar in Maastricht. © L1 (Peter Beeker)
De bijenkasten in de tuin van Athos is Maastricht zijn leeg, op een paar gestorven bijen na. "Zo'n 60 duizend bijen zijn afgeslacht door de Aziatische hoornaar. Dit is een treurige aanblik", vertelt imker Linda Hollanders.
Op Wereld Bijen Dag valt er weinig te vieren in de tuin van de sociale ontmoetings- en ontwikkelplek Athos. "De hoornaar valt de bijen in de vlucht aan", vertelt Hollanders over de slachting. "Vervolgens bijt de hoornaar de kop van zijn slachtoffer af en met het overgebleven lijfje worden de larven gevoed. Als ik een hoornaar zie, dan sla ik die echt niet dood. Dat kan ik ook niet over m'n hart verkrijgen."

Geweldig

Beter nieuws over bijen is er te vertellen bij de Groene Loper. De twee kilometer lange strook loopt over de ondertunnelde A2. Er zijn veel wilde bloemen geplant en dat zorgt voor een ware invasie van bijen. "Geweldig om te zien", vertelt Peter Alblas van het Centrum voor Natuur- en milieueducatie in Maastricht. "We proberen bij een gebied aan de Demertstraat dat ook voor elkaar te krijgen."

Kapot

Het is een 'bijenhotspot' in wording aan de rand van Maastricht. "Nu zie je nog geen bloemen, maar dat komt vanzelf. We hebben hier ook verschillende grondtypes gestort, zoals mergel en leem. De wilde solitaire bijen graven daar tunneltjes in om eitjes te leggen. We moeten de bijen een handje helpen, omdat de mens natuurlijk ook veel kapot maakt."

Passie

Volgens Linda Hollanders komen er uiteindelijk wel weer bijen naar de lege kasten bij Athos. "De bijen zwerven nu. Het doet mij persoonlijk heel veel dat er op dit moment geen zijn. Bijen zijn mijn passie. Veel mensen beseffen niet hoe belangrijk de bij is. . Fruit wordt niet uit zichzelf bestuift."

Bijenhoofdstad

Maastricht is omgedoopt tot 'Bijenhoofdstad van Nederland'. Dat komt omdat hier zo'n 180 verschillende bijensoorten leven..