Geleense drummer Britse rockband even terug thuis

The Gulls © The Gulls in Limburg
Na twee jaar met een camper en een busje door Europa te hebben getourd, maakt 'The Gulls' een stop in het ouderlijk huis van de Geleense drummer. Onder andere voor het opnemen van hun eerste livealbum.
"Ze zijn ongeveer een maand bij ons thuis, dus er worden heel wat machines was gedaan en de stofzuiger draait ook overuren, maar het is een hartstikke gezellige boel hier in Geleen, we genieten er echt volop van", vertelt Marianne Kessels, moeder van drummer Bob Kessels.

Legoland

Haar zoon woont al sinds een paar jaar niet meer in Nederland, omdat hij zijn muzikale geluk in het buitenland wilde beproeven. De passie voor muziek en avontuur begon al vroeg, zo herinnert Marianne zich. Ze haalt een foto tevoorschijn waarop Bob te zien is in Legoland. "Er waren allemaal instrumenten van Lego gemaakt. Heel spontaan dat Bob daar begon te musiceren. Dat is gewoon zijn hele leven; muziek maken."

Impossible tour

Bob verhuisde eerst naar Berlijn en daarna reisde hij voor muzikale projecten ook naar Engeland. Daar werd hij drummer van de Britse rockband The Gulls. Aanvankelijk speelde de groep op allerlei openbare plekken, simpelweg om mensen op te vrolijken tijdens de coronapandemie. Uiteindelijk werd dit de zogenaamde 'Impossible tour.' Een tour zonder plan of vastgestelde route, waarbij de jongens kriskras door Europa trekken om te spelen in de openlucht. Soms ook in clubs.

Net familie

Al twee jaar is Bob met band en crew (in totaal zes mensen) onderweg. "Vraag me niet hoe, maar we doen het nog steeds", zegt Bob. "Mensen hebben er een heel romantisch beeld bij en we maken ook te gekke dingen mee. Maar je levert ook een hele hoop in. Alle luxes die ik gewend was, is weg.." Ook onderling is het niet altijd even gezellig. "Soms wil je elkaar wel wat aandoen, met alle scherpe voorwerpen die je kunt vinden. Maar ja, dat hoort erbij. Je gaat dit samen aan, het is net als familie."

Openbare plekken

Hun muziek is de grote drijfveer, volgens Bob Kessels. De band mag dan logeren bij zijn ouders, het touren houdt ondertussen niet op. Zo stonden ze deze week nog in Amsterdam en ze trekken er ook in Limburg op uit om te spelen op openbare plekken, zoals bij Kasteel Terborgh in Schinnen. Dat is ze niet vreemd; eerder stonden The Gulls al in parkeergarages, op het dak van een winkelpand of in een verlaten bos..

Livealbum

Het bezoekje aan Geleen is niet enkel om de familiebanden aan te halen. Er staat zondag namelijk een concert in Poppodium Volt gepland, waar de band hun eerste livealbum gaat opnemen. Niet in de buitenlucht, want dan zit je toch met risico's voor de geluidskwaliteit. Het weer kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien.
Kessels en zijn band bruisen van de plannen. Op de bucketlist staan nog een optreden in de O2 in Londen of in de Amsterdam Arena. Maar voor het zover is trekt de band eerst nog verder Europa in, met twee bussen vol spullen en ambitie.
Zaterdagochtend is Bob Kessels tussen 10.00 en 11.00 te gast in het radioprogramma L1 Cultuurcafé.