Ziekmakende tijgermug vrijwel verdreven uit Sittard

Een Aziatische tijgermug © iStock
Sittard is vrijwel verlost van de Aziatische tijgermug. De afgelopen jaren is er veel onderzoek verricht naar de aanwezigheid van het exotisch beestje, dat na een steek ziektes als knokkelkoorts en het westnijlvirus kan overbrengen op mensen.
Twee jaar geleden werden er nog ruim 370 van dit soort muggen ontdekt in Sittard. Vorig jaar waren het er een stuk minder: 41. Dit jaar zijn er tot nu toe twee larven aangetroffen. Onderzoekers denken dat de kolonie nagenoeg is uitgestorven.

Knokkelkoorts

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale vrachtwagentransporten van bijvoorbeeld autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren in Sittard gevestigd. Ze kan in sommige gevallen infectieziekten, zoals knokkelkoorts en het westnijlvirus overdragen op mensen na een steek. Dat zijn op zichzelf geen dodelijke virussen, maar kunnen wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid. Daarom wordt de tijgermug al drie jaar actief bestreden.

Duizenden achtertuinen gecontroleerd

In Limburg lijkt het insect alleen in delen van Sittard voor te komen, vooral nabij stilstaand water in regentonnen, gieters en bloempotten. Experts van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren deze maand duizenden achtertuinen in Sittard-Oost op de aanwezigheid van larven. Als de ongediertebestrijder stilstaand water signaleert, kijkt hij of er muggen in zitten. Als die er niet zijn, spuit hij korrels in het water waardoor eventuele muggenlarven worden vernietigd. Dat gebeurde de afgelopen jaren ook al en die aanpak lijkt dus succes te hebben.
"Er gaan honderden, zo niet duizenden manuren zitten in deze controles", vertelt Arjan Stroo van de NVWA. "Maar we moeten dit nu doen om te voorkomen dat het beestje hier straks in groten getale aanwezig is en als een soort postbode fungeert om mensen ziektes te bezorgen."

Melding

De NVWA roept inwoners op om te helpen bij de bestrijding van de tijgermug door mogelijke broedplekken in hun tuin te verwijderen. Gooi water dat blijft staan in bakken, bloempotten, schotels, gieters daarom regelmatig weg. Ook is het goed om regentonnen 'mugdicht' te maken en om water in vogelbadjes en andere drinkbakken wekelijks te verversen. Wie een tijgermug aantreft, kan dat melden bij de NVWA.

Bosmug

Lijkt de Aziatische tijgermug verdreven, er doemt wel nog een andere ziekmakende mug op in de regio: Deze zogenoemde bosmug wordt eveneens actief bestreden, maar voglens de NVWA is die minder gevaarlijk.