Teruglezen: Schade en wateroverlast na noodweer in Limburg

In Spaubeek is een tuinhuisje weggeblazen. © L1 Whatsapp
Limburg kreeg vrijdagmiddag te maken met stevige onweersbuien met windstoten tot 100 kilometer per uur. Dat heeft op meerdere plekken schade veroorzaakt.
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) had code oranje afgegeven.

17:36 - Boom gevallen op dak en gevel supermarkt in Beek

Op het dak en tegen de gevel van de Plus-supermarkt in Beek is door het noodweer vrijdagmiddag een boom gevallen.
Een omgevallen boom in Beek. © L1

16:50 - Maastrichtse houthandel onder water door noodweer

Het noodweer heeft bij Houthandel Jongeneel in Maastricht flink huisgehouden. De medewerkers van het bedrijf vermoedden al enige tijd dat de zwakke dakgoot van het bedrijfspand aan de Klipperweg problemen zou krijgen bij grote hoeveelheden neerslag. Helaas bleek hun vrees vrijdagmiddag terecht.
De dakgoot was niet in staat alle regen af te voeren, waardoor het water het pand instroomde. “De schade valt wel mee”, zegt Kevin Koster, commercieel medewerker van de houthandel. "Het was vooral harthout dat nat werd. Hardhout is gewend om nat te worden. We zijn nu alles aan het drogen. Inmiddels zijn we ook op het dak geweest om de dakgoot iets te vergroten. We merken al dat dit helpt."

16:24 - Drones bekijken de schade

De Veiligheidsregio's gaat drones inzetten om de schade van de storm te bekijken.

15:59 - Mogelijk vanaf 17:00 weer intercity's van en naar Heerlen

Het noodweer lijkt voorlopig voorbij en dat is voor de NS het teken om te denken aan het hervatten van de dienstregeling tussen Heerlen en Utrecht. De vervoerder meldt dat de huidige situatie tenminste tot 17:00 uur duurt, wat betekent dat er mogelijk daarna weer intercity's gaan rijden.

15:46 uur - Code oranje beëindigd

Nu het heftigste noodweer achter de rug is, is code oranje beëindigd. Tot 17:00 uur is code geel van kracht. In het zuidoosten worden nog enkele onweersbuien verwacht met windstoten tot 65 kilometer per uur.

15:34 uur - Flinke ravage in Beek en Spaubeek

15:30 - Daken weg in Beek, huis mogelijk op instorten

Het noodweer heeft enorme schade veroorzaakt in Beek. Door de harde wind zijn zeker van vijf huizen daken weggeblazen.De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg staat een woning aan de Beatrixstraat mogelijk op instorten. "Het is een ravage in Beek. Maar ook in Schinnen, Spaubeek en Sittard", vertelt de woordvoerder.

15:26 uur - In Epen valt de storm mee, ondanks mogelijk tornado net over de grens

Wandelaars en fietsers schuilen kort en eten een ijsje:

15:22 uur - Spitsstroken weer open

De spitsstroken op de A2 bij Het Vonderen zijn weer geopend. Het weer is zo opgeklaard dat de videocamera's van Rijkswaterstaat weer voldoende zicht hebben.

15:13 uur - Straten ondergelopen door wolkbreuk

Op meerdere plekken in Limburg staan de straten blank door de hevige regenval.

15:11 uur - Water blijft liggen op A2 bij Geleen

Weggebruikers op de A2 bij Geleen hebben last van het water, dat op het wegdek blijft liggen. Dat meldt Rijkswaterstaat. Er staat inmiddels een flinke file tussen Born en Maastricht Airport.

15:08 uur - Arriva meldt meer uitgevallen treinen

Ook op het traject tussen Maastricht en Heerlen vallen treinen uit. Vervoerder Arriva heeft het over 'onvoorziene omstandigheden'.

15:00 uur - Timelapse van het weer in Maastricht

14:49 uur - Waterschap staat paraat

Op verschillende plekken in Limburg staat het Waterschap Limburg klaar om inspecties uit te voeren. Ze zijn voorbereid op de buien die over de provincie trekken en ze kunnen indien nodig voorzorgsmaatregelen treffen.
14:44 uur - Arriva meldt eerste uitgevallen treinen
Arriva moet een tweetal treinen uit de dienstregeling halen, omdat er takken op de bovenleiding liggen. Tussen Nuth en Sittard rijden er in elk geval het komende half uur geen treinen.
14:33 uur - Rijkswaterstaat sluit spitsstroken op A2
Rijkswaterstaat heeft de spitstroken tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide gesloten. Door de hevige regenval is het zicht van de verkeerscamera's verminderd.

14:24 uur - Avond4Daagse in Landgraaf afgelast

Ook voor wandelliefhebbers heeft het slechte weer negatieve gevolgen. De Avond4Daagse in Landgraaf is afgelast. De organisatie volgt daarmee het advies van de gemeente.

14:23 uur - Rijkswaterstaat staat paraat

Rijkswaterstaat volgt de weersomstandigheden op de voet. Een woordvoerder laat weten dat er op de wegen in Limburg op dit moment geen problemen zijn, buiten de normale files op vrijdagmiddag.

14:05 uur - Meteo Limburg waarschuwt voor zware windstoten in Zuid-Limburg

Volgens Meteo Limburg zal het weer het heftigst zijn rond half 3. In de omgeving van Vaals en Vijlen kunnen windstoten van 110 kilometer per uur voorkomen. Vermoedelijk ligt het oog van de storm net buiten onze provincie, in de Duitse regio Aken-Monschau (ten zuiden van Vaals). Er worden door diverse weerinstituten berichten gemeld dat er een tornado-windhoos zou kunnen ontstaan. Volgens Meteo Limburg zijn alle ingrediënten daarvoor inderdaad aanwezig, maar moeten die op een specifiek moment samenkomen. Het is volgens Meteo Limburg nog niet met zekerheid te zeggen dat er ook daadwerkelijk een tornado zal ontstaan en op welke plaats. De meest hevige regenbuien zullen in Limburg plaatsvinden ten zuiden van Roermond.

13:50 uur - Voorbereidingen op noodweer

Mensen die er vrijdag nog op uit waren getrokken, zochten waar mogelijk een schuilplek.

13:45 uur - Waterschap in verhoogde staat van paraatheid

Het Waterschap Limburg heeft extra maatregelen genomen. Duikers in Zuid-Limburg zijn gecontroleerd, stuwen zijn omlaag gezet en er zijn beverdammen verlaagd, zodat regenwater snel kan afstromen.

13:41 uur - Maastricht Aachen Airport wacht af

Maastricht Aachen Airport volgt de weersverwachtingen nauwlettend. Voorlopig zijn er geen vluchten geannuleerd. "Gisteren zijn we ook overvallen door het weer en kregen we plots drie omgeleide toestellen te verwerken", zegt een woordvoerder.

13:34 uur - Ook kermis Nederweert-Eind stil vanwege noodweer

Vanwege het verwachte noodweer gaat de kermis in Nederweert-Eind vrijdag niet om 15:00 uur open, maar pas om 17:00 uur.

13:28 uur - NS schrapt intercity's op traject Heerlen - Utrecht

De NS laat tot nader order geen intercity's rijden op het traject Heerlen - Utrecht. Op het traject Maastricht - Amsterdam blijven de intercity's wel rijden. Ook de stoptreinen van Arriva blijven volgens dienstregeling rijden.

13:26 uur - Kermis Maastricht tot nader order stilgelegd

In Maastricht zijn ook maatregelen getroffen voor de kermis op het Vrijthof. In overleg met de gemeente is besloten om de kermis tot nader order stil te leggen.

13:18 uur - Basisscholen eerder uit vanwege noodweer

Vanwege het verwachte noodweer heeft een aantal basisscholen besloten vrijdag eerder dicht te gaan. Zo kunnen de basisschoolkinderen van scholenkoepel Innovo nu al naar huis. Het gaat niet om een verplichting, maar de scholen bieden ouders de kans om de kinderen nu al van school te halen.

13:14 uur - Voorkom dat de te koop-borden wegwaaien

13:00 uur - GGD-locaties dicht vanwege noodweer

De test- en vaccinatielocatie van GGD Limburg-Noord in Venlo en de GGD-testlocatie in Echt zijn vrijdagmiddag gesloten vanwege het noodweer. De testlocatie in Echt sluit om 12:30 uur en de test- en vaccinatielocatie in Venlo om 13:00 uur.

12:45 uur - Zandzakken in Simpelveld

In Simpelveld staan de overstromingen nog op het netvlies. Uit angst legt een bewoner al wat zandzakken voor de deur.

12:30 uur - Code oranje in Limburg

Limburg kan zich vrijdag opnieuw opmaken voor onstuimig weer. Tussen 12:00 uur en 17:00 uur is er kans op zware onweersbuien met windstoten van 100 kilometer per uur.
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft daarom code oranje afgegeven. In eerste instantie zou code geel van kracht zijn, maar het KNMI komt daar nu op terug.
Vooral in Zuid-Limburg is er kans op (zeer) zware windstoten, lokale wateroverlast en grote hagel van 2 centimeter of meer. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen en blikseminslag.
Aan het einde van de middag trekken de buien naar Duitsland weg.