Cuypershuis verandert in groot kleurspektakel

De nieuwe tentoonstelling De Golvende Lijn © Cuypershuis
Als je vanaf zondag het Cuypershuis in Roermond binnenloopt, kom je in ruimtes vol met verschillende kleurpatronen. In de nieuwe tentoonstelling De Golvende Lijn staan decoratieve patronen centraal.
"Het is een spektakel voor het oog", vindt conservator Jeannine Hövelings van het museum.

Effect

"We willen graag laten zien wat voor effect patronen kunnen hebben op mensen en op interieur", zegt Hövelings. In de tentoonstelling kom je in aanraking met allerlei kleuren en motieven van historische en hedendaagse interieuren. "We hebben veel werken van ongeveer honderd jaar geleden", vertelt de conservator.

Pronkstukken uit Ridderzaal

De ruimtes zijn zo ingedeeld dat waar je ook kijkt, je ogen verblind worden door kleuren en vormen. "Daarnaast hebben we twee pronkstukken uit de Ridderzaal in bruikleen." Het gaat om twee kleden en ook een bespanning. "Dat is een groot linnen doek dat speciaal voor onze tentoonstelling is gerestaureerd. Op het doek staan sjablonen die zijn aangebracht door Pierre Cuypers", aldus Hövelings.

Overweldigend

Er is een installatie te zien van de hedendaagse beeldende kunstenaar Christie van der Haak. De connectie tussen Cuypers en de Haagse Van der Haak is het werken met veel patronen en kleuren. "Met haar werk willen we laten zien dat het ook in de hedendaagse tijd nog veel kan toevoegen. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat er nog veel met patronen en sjablonen gewerkt wordt. Christie is een goed voorbeeld van hoe patronen overweldigend kunnen werken", stelt Hövelings.