Swalmenaar schrijft vuistdikke dubbelbiografie archeologie

Afbeelding ter illustratie © Dubbelbiografie Parallelle sporen
Swalmenaar Leo Verhart publiceert binnenkort een dubbelbiografie van maar liefst 1200 bladzijdes over twee bekende Nederlandse archeologen.
Verhart studeerde culturele prehistorie en was verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Limburgs Museum in Venlo. Hij schreef al eerder historische artikelen en boeken. Ook maakte hij tentoonstellingen en televisieprogramma’s over de archeologie.

Gouden helm

Zijn dubbelbiografie, die in juni verschijnt, gaat over de archeologen Jan Holwerda (1873-1951) uit Drenthe en de Groninger Albert van Giffen (1884-1973). Beide archeologen waren betrokken bij diverse archeologische opgravingen in Limburg. Zo onderzocht Holwerda in Asselt onder meer het vermeende Noormannenkamp. Hij was ook betrokken bij de aankoop van de Romeinse gouden helm die door Meijelnaar Gebbel Smolenaars was gevonden bij het turfsteken in Helenaveen. Van Giffen is erg belangrijk geweest voor het onderzoek naar de vuursteenmijnen in Rijckholt.

Ruzie

Leo Verhart beschrijft in zijn boeken ook de ruzies tussen de beide archeologen. De dubbelbiografie ‘Parallelle sporen’ wordt 2 juni in Amersfoort gepresenteerd.
Leo Verhart © Uitgeverij Matrijs