Evenementen dreigen te stranden door gebrek aan EHBO

Tekort aan vrijwillige EHBO'ers kan struikelblok zijn voor evenementen © iStock
Een tekort aan EHBO-vrijwilligers dreigt het struikelblok te worden voor evenementen in Weert. Dat voorspelt Remy van de Kamp, voorzitter van de plaatselijke eerstehulpverlening.
Het tekort aan vrijwillige EHBO'ers is lange tijd onder de radar gebleven. Door de beperkende coronamaatregelen lagen festivals en evenementen bijna twee jaar lang op hun gat. Nu de handrem eraf is en het publiek weer mag krioelen, wordt zichtbaar hoe schrijnend het verloop aan vrijwillige EHBO'ers is.

Vergunning

"We hebben in april 32 aanvragen gekregen voor ondersteuning van een evenement of sporttoernooi. Op zeker een derde van die verzoeken hebben we nee moeten verkopen of de organisatie trok zelf het hulpverzoek in omdat we niet genoeg vrijwilligers hebben", zegt Van de Kamp. "En zonder EHBO'ers bestaat de kans dat een evenement niet doorgaat. Dat hangt een beetje af van de voorwaarden die een gemeente stelt aan het verlenen van een vergunning. Vaak is de aanwezigheid van eerstehulpverleners verplicht."

Trend keren

Het teruglopend aantal leden treft daarom niet alleen de EHBO Weert maar de hele gemeenschap, voorziet de voorzitter. "We helpen bij gemiddeld 50 evenementen, toernooien en andere publieksactiviteiten. Dit seizoen gaan we dat waarschijnlijk nog net redden. Wat er na de zomer gebeurt, zie ik somber in als we de trend niet kunnen keren."

Vergrijzing

De EHBO Weert verwelkomt jaarlijks nog maar een handvol nieuwe vrijwilligers. Volgens Van de Kamp wordt dat in de hand gewerkt door de verplichting aan bedrijven om BHV'ers (bedrijfshulpverleners) in huis te hebben en EHBO'ers op de tweede rang belanden. Hierdoor is de stroom EHBO-cursisten flink opgedroogd. "Vergrijzing onder de vrijwilligers is ook een dingetje. Van de 70 leden die we hebben is 60 procent ouder dan vijftig jaar."

Stukken goedkoper

De club van Van de Kamp heeft jarenlang geholpen met carnavalsoptochten, voetbal-, atletiek- en volleybaltoernooien en festivals zoals Bospop. Die doen graag een beroep op de vrijwlligers van de EHBO Weert die de diensten kostendekkend aanbiedt. Dat is gesneden koek, want stukken goedkoper dan de inzet van private partijen of hulpverleners van het Rode Kruis.

Leden werven

"Uitwijken naar een buurgemeente en een beroep doen op vrijwillige EHBO'ers daar, zal niets opleveren. Net als bij beroepsorganisaties. Overal speelt precies hetzelfde probleem: een tekort aan mankracht", waarschuwt Van de Kamp. De enige oplossing die hij ziet, is meer leden werven. "Anders zal volgend jaar zeker een derde tot de helft van alle evenementen in Weert in gevaar komen."