'Limburg moet zich profileren in het hart van Europa'

Afbeelding ter illustratie
Limburg zou zich veel nadrukkelijker moeten ontwikkelen als Europese regio. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
Europarlemenatiers Jeroen Lenaers en Thijs Reuten reageren instemmend op de uitspraak van Halsema, die ze deed tijdens een conferentie over 'brede welvaart'.

Hart van Europa

"De economische groei in een internationale grensregio moet gevoed worden, dat is belangrijk. Dat is voor Europa interessant en aantrekkelijk. Nu zie je dat die regio vaak wat stiefmoederlijk behandeld wordt", aldus Halsema. " Ze zijn van niemand, niet van het ene of van het andere land. Roel Wever heeft volstrekt gelijk als hij zegt dat Heerlen niet in de periferie van Nederland zit, maar in het hart van Europa".

Zelfbewustzijn

"Limburg was vroeger misschien een soort blindedarm-achtig uitstulpsel dat aan Nederland hangt. Maar als je goed kijkt naar de regio van Zuid-Limburg, als je een straal van 100 kilometer rond Maastricht trekt, dan zit je in het grootste economische hart van Europa. Veel groter dan de Randstad. Misschien is daar wel wat meer zelfbewustzijn nodig", aldus CDA-Europarlementarier Jeroen Lenaers. "In Nord-Rhein Westfalen zijn nieuwe verkiezingen geweest, daar komt een nieuwe regering. Een perfect moment om vanuit Limburg die kant op te gaan en gezamenlijk naar de toekomst te kijken. "

Grensarbeiders

Als grensregio ondervindt Limburg ook nadrukkelijk de nadelen van de geografie, als Europese zaken niet goed geregeld zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grensarbeiders, die een deel van de tijd thuis werken. In coronatijd spraken Nederland, Belgie en Duitsland af dat ze geen belasting zouden heffen over de uren die de grensarbeiders thuis zouden werken. Vanaf 1 juli geldt die regeling niet meer en is die thuiswerkmogelijkheid voor grensarbeiders fiscaal moeilijk. Ze moeten terug naar kantoor. "We hebben daarover twee jaar geleden de eerste brieven gestuurd naar de Europese Commissie", zo zegt Jeroen Lenaers. "Dat wordt alsmaar uitgesteld. Maar je moet er een oplossing voor hebben, want er zitten veel voordelen aan thuiswerken. Dan moet je dat Europees goed geregeld hebben. Ik zie wel perspectief, omdat iedereen zich bewust is van het feit dat het geregeld moet worden. Dat besef moeten we omgeving in wetgeving. Dat kan niet moeilijk zijn."