L1mburg Centraal: hevig noodweer na weken droogte

Sommige Limburgers maken ook melding van een fikse zandstorm vlak voor de regen- en onweersbuien. © Hilde van den Hoorn
Grote oefening in A2-tunnel in Maastricht, nieuw evenement op Vrijthof en meer Limburgs nieuws.

Na weken droogte was er een kort, hevig onweer

Na weken van extreme droogte, opeens code oranje vanwege noodweer. Kort maar hevig onweer trok over de provincie, met hier en daar ondergelopen straten, afgebroken takken en omgewaaide bomen.

Waterschap en LLTB tegen droogteaanpak provincie

De strijd om het water in de natuurgebied De Peel is nog lang niet gestreden. Woensdag werd bekend dat beregenen van gewassen rond De Peel in de toekomst fors wordt beperkt. De provincies Noord-Brabant en Limburg stellen hiermee de natuur boven de landbouw. Het Waterschap Limburg, verantwoordelijk voor de waterhuishouding in de provincie keurt de aanpak af. De LLTB wil zelfs het nieuwe beregeningsbeleid juridisch aanvechten.

Zandzakdammen houden water vast in beken

Ze worden normaal gebruikt om water weg te houden. Nu worden zandzakken ingezet om water niet weg te laten lopen. Waterschap Limburg is begonnen met het plaatsen van zandzakdammen, om water langer in de beken langer te houden. Dit in de strijd tegen de verdroging. Het lijkt te werken.

Grote oefening in A2-tunnel in Maastricht

In de Willem-Alexandertunnel in Maastricht vond woensdagavond een grote rampenoefening plaats. Zo'n tunneloefening is wettelijk verplicht en moet eigenlijk eens in de vier jaar plaatsvinden. Maar de afgelopen twee jaar kwam de oefening te vervallen door de coronapandemie. Woensdagavond was de tunnel gesloten vanwege onderhoud en kon de oefening alsnog plaatsvinden.

Nieuw evenement op Vrijthof: Camping Kosmos

Het Preuvenemint, de kermis en natuurlijk de concertreeks van André Rieu. Daar komt nu een nieuw evenement bij op het Vrijthof in Maastricht. In september wordt daar vier dagen lang Camping Kosmos georganiseerd door de Muziekgieterij, Cultura Mosa en Toneelgroep Maastricht.

Museum Océ verbouwd en vernieuwd

Van een kleurstofje om boter geel te laten uitzien, tot een wereldspeler op het gebied van kopieermachines. Het Venlose Océ kent een roemruchte historie. Al veertig jaar is er een Océ museum. De afgelopen tijd is het verbouwd en vernieuwd. Waar vroeger vooral familieleden van medewerkers en klanten het museum bezochten is het nu de bedoeling dat heel Limburg de geschiedenis van het bedrijf kan ontdekken.